Skip to main content

Μιχαηλίδου: Πώς θα διατεθούν σε αστέγους διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε για το πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών σε αστέγους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από το νέο έτος

Πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών σε αστέγους, αρχής γενομένης από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεκινήσει το 2022.

«Η κοινωνική προστασία, ένταξη και επανένταξη δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να αποτελούν προτεραιότητές μας, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία. Ειδικά για τους άστεγους συμπολίτες μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το δίκτυ προστασίας με νέες υπηρεσίες και αγαθά και διευρύναμε τους δικαιούχους προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας. Φροντίζουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους και την αξιοπρεπή διαβίωση, ειδικά των πλέον ευάλωτων» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο protothema.gr για το νέο πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας».

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτο στάδιο με 1,6 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ο σχεδιασμός του προγράμματος να ολοκληρωθεί το 2022 και μέσα στη χρονιά να ξεκινήσει η εύρεση των κατοικιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Για την υλοποίησή του απαιτούνται πολλαπλές συνέργειες μεταξύ κρατικών φορέων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλών πολιτών.

Κύριοι ωφελούμενοι, θα είναι άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που κινδυνεύουν ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

«Αποσκοπούμε στην αξιοποίηση κατοικιών μέσα στον αστικό ιστό, οι οποίες δεν κατοικούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα -εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου- συμβάλλουμε έτσι διπλά και στην ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και στην οικιστική αναβάθμιση των πόλεων εφόσον θα δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να συντηρήσουν, να αποκαταστήσουν και να βελτιώσουν την ιδιοκτησία τους. Θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά τις γειτονιές. Γιατί δεν είναι λίγες οι κατοικίες που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, αλλά και τη υγειονομικής που ακολούθησε, έμειναν παραμελημένες.»

Όσον αφορά την διαδικασία, οι υπηρεσίες των Δήμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναλαμβάνουν αρχικά την καταγραφή των κατοικιών που παραμένουν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, θα απευθύνεται πρόσκληση στους ιδιοκτήτες να εντάξουν το ακίνητό τους σε μια δεξαμενή ενοικιαζόμενων κατοικιών που θα προορίζονται για κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας, έναντι χαμηλού ενοικίου.

Αντισταθμιστικά, θα δίνονται προς τους ιδιοκτήτες κίνητρα συμμετοχής στο πρόγραμμα, όπως επιδότηση επισκευών και ενεργειακής αναβάθμισης, εγγύηση ενοικίου και καλής χρήσης, φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η μείωση ή η απαλλαγή από το φόρο ενοικίασης με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα υπογράψουν με τους ωφελούμενους, μια σύμβαση συμφωνίας μακροχρόνιας μίσθωσης, για την ενοικίαση των ακινήτων τους, στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Στις δράσεις για τους αστέγους εντάσσεται και η απογραφή των αστέγων η οποία θα εφαρμοστεί καθολικά, το αργότερο το Μάρτιο του 2022.

«Η καταγραφή και παρακολούθηση αστέγων, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, δεν σταματάμε όμως εδώ. Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ των φορέων αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης με σκοπό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής υπηρεσιών. Μέρος του μηχανισμού, είναι η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν και να διεκπεραιώνουν στεγαστικά αιτήματα, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο (on line) τη διαθεσιμότητα σε κλίνες όλων των δομών φιλοξενίας αστέγων. Το έργο συνολικά βρίσκεται στη φάση της παραμετροποίησης. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του θεσμικού πλαισίου ώστε να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε και προχωρούμε στην υλοποίηση πολιτικών που σκοπό έχουν την προστασία κάθε συμπολίτη μας και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.