Skip to main content

Μίχαλος: Αυτές είναι οι προκλήσεις για τη βιομηχανία πλαστικών

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η βιομηχανία πλαστικών έχει βρεθεί παγκοσμίως στο «μάτι του κυκλώνα», εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για το περιβάλλον.

Η βιομηχανία πλαστικών καλείται να διαχειριστεί σειρά προκλήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της στα επόμενα χρόνια, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για τον κλάδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η βιομηχανία πλαστικών έχει βρεθεί παγκοσμίως στο «μάτι του κυκλώνα», εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη, ενώ βάλλεται σε επίπεδο εικόνας, με τρόπο που συχνά  υποβαθμίζει τη συνεισφορά του στην καθημερινότητα του πολίτη, στην εφαρμογή καινοτομιών, στην οικονομία και στην απασχόληση.

«Είναι αλήθεια ότι η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των πόρων, η διαχείριση, είναι προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Ωστόσο, το κλειδί δεν μπορεί να είναι η δαιμονοποίηση, η παραπληροφόρηση, οι ισοπεδωτικές απαγορεύσεις και η οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόσθεσε:

«Το κλειδί είναι η συνεργασία, η επένδυση στην καινοτομία, η εκπαίδευση και η δημιουργία κατάλληλης κουλτούρας στην κοινωνία. Ειδικά για τον κλάδο των πλαστικών, ζητούμενο είναι η εμπέδωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης. Είναι η δημιουργία κλειστών κύκλων, όπου το πλαστικό όχι μόνο ανακυκλώνεται, αλλά μετατρέπεται σε νέα πρώτη ύλη».  

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, ο κλάδος κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ αρκετές εταιρίες επενδύουν σε έργα τεχνολογικής αναβάθμισης, αναπτύσσουν διεθνείς συνεργασίες και ενισχύουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.
Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη για κίνητρα και ενθάρρυνση από την πλευρά της Πολιτείας, με στόχο την διαμόρφωση υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, την τόνωση της ζήτησης ανακυκλώσιμων προϊόντων ή προϊόντων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, κά.