Skip to main content

Μίχαλος: Επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές

Σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως το Μπαγκλαντές θα αποκτήσει νέο ρόλο στον παγκόσμιο εμπορικό στίβο.

Στα επόμενα χρόνια, το Μπαγκλαντές, αναμένεται να αποκτήσει νέο ρόλο στον παγκόσμιο εμπορικό στίβο, ως κέντρο βιομηχανικής παραγωγής και εξαγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε χθεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου και της πρεσβείας του Μπαγκλαντές στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Δρ. Αμπούλ Καλάμ Αμπντουλ Μόμεν στο ΕΒΕΑ.

Το Μπαγκλαντές, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υφάσματος παγκοσμίως, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων, όπως το ρύζι, τα ψάρια, η γιούτα, το τσάι και τα τροπικά φρούτα.

Πέρα από τη βιομηχανία υφασμάτων, που είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός κλάδος της χώρας, το Μπαγκλαντές διαθέτει ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, που καλύπτει κατά 97% τις ανάγκες της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαθέτει ένα δυναμικό κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, που ήδη προσελκύει σημαντικές επενδύσεις, καθώς και σημαντικά ναυπηγεία, τα οποία ήδη πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ευρώπη.

«Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε στα επόμενα χρόνια το Μπαγκλαντές να αποκτήσει νέο ρόλο στον παγκόσμιο εμπορικό στίβο, ως κέντρο βιομηχανικής παραγωγής και εξαγωγών» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει αυξημένη συμμετοχή στις παγκόσμιες αγορές, αύξηση του πλούτου, του νεότερου κυρίως πληθυσμού της χώρας, ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών για τη δημιουργία και την αναβάθμιση υποδομών, αλλά και ανάγκη αξιοποίησης προηγμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, σε θέματα ψηφιακής οικονομίας, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κά».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, δημιουργούνται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές.

«Το εμπόριο αποτελεί κατ' εξοχήν πεδίο συνεργασίας, ωστόσο σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται και σε τομείς όπως ο τουρισμός, μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την τουριστική εκπαίδευση και οργάνωση επιχειρήσεων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ναυτιλία και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας» όπως είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: «Κρίσιμες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών, αποτελούν η δικτύωση και η έγκυρη πληροφόρηση, με στόχο την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής αγοράς».