Skip to main content

Μίχου Δορκάδος: Γαλακτοκομικά προϊόντα με την αγάπη τριών γενεών

Με καταγωγή από το Καρατζάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης η οικογένεια Μίχου ταύτισε το όνομά της με την παράδοση και την αγνότητα στα γαλακτοκομικά

Στα προϊόντα της έχουν ενσταλαχτεί η αγάπη τριών γενεών και μια οικογενειακή παράδοση που θυμίζει κάτι από τις παλιές, καλές και αυθεντικές εποχές. Η εταιρεία γαλακτοκομικών «Μίχου Δορκάδος» κλείνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής και με την εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς, Μαρία Μίχου, στο «τιμόνι» φιλοδοξεί να φέρει στο οικογενειακό τραπέζι τα καλύτερα δυνατά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό άλλωστε είναι και το όραμα της Μαρίας Μίχου, να πετύχει την ποιότητα που επιθυμεί χωρίς συμβιβασμούς, διατηρώντας το παραδοσιακό και ανθρώπινο στοιχείο, αλλά και τα διδάγματα του πατέρα της, Ελευθέριου Μίχου, ενός ανθρώπου που έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, πρόλαβε όμως να της μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για την παραδοσιακή γαλακτοκομία και τυροκομία. Μάλιστα, όλα τα προϊόντα της εταιρείας φέρουν τη φωτογραφία του, αφού ήταν εκείνος που είχε το αρχικό όραμα και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της, αφήνοντας το στίγμα του με το φημισμένο του γιαούρτι.

Συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα της για ποιοτικά προϊόντα η Μαρία Μίχου δρομολογεί τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας στο επόμενο διάστημα, ώστε να επιτευχθεί τόσο η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας όσο και η αύξηση της παραγωγής. Σήμερα οι προϊοντικές κατηγορίες της εταιρείας περιλαμβάνουν από τυρί, γιαούρτι και παραδοσιακό βούτυρο μέχρι ρυζόγαλο, μυζήθρα, ανθότυρο και αριάνι. Ναυαρχίδα της όμως είναι το γιαούρτι από το οποίο ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα και στο οποίο επιστρέφει με μεγαλύτερη ακόμα έμφαση σήμερα. Η Μίχου Δορκάδος έχει παρουσία στο Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες, την Καβάλα, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ενδιαφέρεται και για εξαγωγές στο κομμάτι του τυριού.

 

«Έχουμε πελάτες χρόνων που μάς λένε ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να φάνε πλέον κάποιο άλλο τυρί ή κάποιο άλλο γιαούρτι. Αυτό είναι για μας η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Άλλωστε, θέλουμε αυτό που παίρνει ο καταναλωτής να είναι αυτό που θα έφτιαχνε παραδοσιακά στο σπίτι του, χωρίς ίχνος συντηρητικών. Δεν μας ενδιαφέρουν οι μαζικές παραγωγές, αλλά τα καλά προϊόντα» λέει η Μαρία Μίχου στη Voria.

Από το Καρατζάκιοϊ στη Δορκάδα

Ο παππούς της οικογένειας Μίχου, Τριαντάφυλλος Μίχος, έφυγε το 1922 από το Καρατζάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, μια περιοχή που ήταν φημισμένη για το γιαούρτι της και προμήθευε μάλιστα την Κωνσταντινούπολη με γαλακτοκομικά προϊόντα. Ερχόμενος στην Δορκάδα, που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Καρατζάκιοϊ, συνέχισε την οικογενειακή κτηνοτροφική παράδοση εκτρέφοντας πρόβατα και συνεισφέροντας και αυτός από την πλευρά του στη δημιουργία του ονόματος της ως τόπου με υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα, ο γιος του Ελευθέριος, ζυμωμένος κι αυτός με τις αξίες της παράδοσης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αποφάσισε να ανοίξει μια παραδοσιακή ταβέρνα στη Δορκάδα με όνομα «Ο Λευτέρης-Τα Κάρβουνα» και με τις διδαχές του πατέρα του άρχισε να φτιάχνει γιαούρτι για τις ανάγκες της. Η ταβέρνα πήγαινε καλά και το γιαούρτι του Ελευθέριου Μίχου απέκτησε αμέσως φήμη. Όταν όμως ο κεντρικός δρόμος για τις Σέρρες σταμάτησε να περνά από τη Δορκάδα, η κίνηση της ταβέρνας άρχισε να πέφτει.

Έτσι, η παραγωγή γιαουρτιού, που μέχρι τότε προοριζόταν μόνο για την ταβέρνα, αυτονομήθηκε και άνοιξε τα φτερά της και για τη Θεσσαλονίκη, με το μικρό εργαστήριο της οικογένειας να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Με τα χρόνια ο Ελευθέριος Μίχος μπήκε και στην παραγωγή τυριού και άρχισε να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του, κρατώντας όμως σταθερή την ποιότητα και τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η Μίχου Δορκάδος μπήκε σε ανοδική πορεία και τα προϊόντα της καθιερώθηκαν σταδιακά στη συνείδηση των καταναλωτών ως αγνά και ποιοτικά.

 

Σε όλη αυτή την πορεία η κόρη του, Μαρία, ζούσε και ανέπνεε μέσα στο οικογενειακό εργαστήριο. Άλλωστε, ο πατέρας της ήταν της φιλοσοφίας πως όποτε δεν είχε σχολείο έπρεπε να δίνει το «παρών» στην επιχείρηση και να μαθαίνει τη δουλειά. «Τσαλαβουτούσα από παιδί στην εταιρεία και τρελαινόμουν να τρώω τα προϊόντα μας. Αυτή την αγάπη δε που μου μετέφερε ο πατέρας μου την μετέδωσα κι εγώ στην επόμενη γενιά. Η κόρη μου πρώτα είπε ‘’τυλί’’ και μετά μαμά» λέει χαρακτηριστικά στη Voria η Μαρία Μίχου, που έχει συνοδοιπόρο και πολύτιμο συνεργάτη στην επιχείρηση τον σύζυγό της, Ματθαίο Παράσχο. Όσο για την τέταρτη γενιά της οικογένειας ζυμώνεται ήδη μέσα στη Μίχου Δορκάδος και μαθαίνει να αγαπά τα προϊόντα της.