Skip to main content

Μικρασιατική Καταστροφή: 100 φαναράκια στον Λευκό Πύργο για τη θλιβερή επέτειο (vid)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετείχε με πένθιμη κωδωνοκρουσία στους ιερούς ναούς της.

Με τον αριθμό 100 να σχηματίζεται από ισάριθμα φαναράκια μπροστά στο εμβληματικό μνημείο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, τίμησε η Θεσσαλονίκη τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσε εκδήλωση μνήμης υπό τον τίτλο «Για τις ψυχές που χάθηκαν...» είναι ο τίτλος της δράσης μνήμης που οργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού τιμώντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από 100 χρόνια, αλλά και την ίδια την ιστορία της πόλης που φιλοξένησε όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει. Τίποτε δεν έχει ξεχαστεί. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε. Για τις ψυχές που χάθηκαν. Ελληνισμός και Μικρά Ασία είναι έννοιες ταυτισμένες στον ιστορικό χρόνο και αυτό κάνει την πληγή της καταστροφή ακόμη πιο μεγάλη. Φιλοσοφία, γνώση, πολιτισμός, επιστήμες, παράδοση, ήθη και έθιμα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουμε … και αυτό κάνει τις πατρίδες μας αλησμόνητες», είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος τόνισε πως αν μία πόλη έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή και τη φλόγα αναμμένη αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες, που με την εργατικότητα και την αξιοσύνη τους ανόρθωσαν και την Ελλάδα.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει αυτήν την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων - αυτό είναι το δικό μας ελάχιστο χρέος, η δική μας συνεισφορά. Φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού, την ικανότητά μας μέσα και μετά από καταστροφές να σηκωνόμαστε και να προχωρούμε. Να κοιτάμε στο μέλλον με αισιοδοξία, να μην ξεχνάμε το παρελθόν», κατέληξε.

Ο δήμαρχος άναψε το πρώτο φανάρι, ενώ ακολούθησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.

Τη δράση πλαισίωσε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με μικρασιάτικους χορούς από τον Λαογραφικό Σύλλογο Νέου Ρυσίου "Η Αρετσού", ενώ ολοκληρώθηκε με τον χορό «Φωτιές», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης, με τις γυναίκες του συλλόγου να χορεύουν κρατώντας κεριά για νανκαταλήγουν να σχηματίζουν τον σταυρό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετείχε με πένθιμη κωδωνοκρουσία στους ιερούς ναούς της.