Skip to main content

Μυλόπουλος για αρχαία Μετρό: Απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας

Σύμπλευση της Αττικό Μετρό με δήμο Θεσσαλονίκης και Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη της Αγίας Σοφίας, των αρχαίων και της Παναγίας Αχειροποιήτου.

Για «θησαυρούς οι οποίοι θεμελιώνουν τη συνέχεια της ιστορίας, την ιστορικότητα της περιοχής, την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος, αναφερόμενος στα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των έργων για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

«Στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει η μεγαλύτερη ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι μία ανασκαφή που κόστισε περί τα 130 εκ. ευρώ και με ευκαιρία το μετρό αποκαλύφθηκαν θησαυροί οι οποίοι θεμελιώνουν τη συνέχεια της ιστορίας, την ιστορικότητα της περιοχής, την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, που είναι και ένα θέμα πολύ επίκαιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για την ανάδειξη του άξονα της Αγίας Σοφίας, των αρχαίων και του Ιερού Ναού Παναγίας Αχειροποιήτου.

«Με αφορμή τα έργα του μετρό δεν αποκαλύφθηκαν μόνο κάποιες αρχαιότητες. Γνωρίσαμε την ιστορία μας και ενισχύσαμε το εθνικό μας οπλοστάσιο με τα εξαιρετικά ευρήματα, απέναντι σε όσους τυχόν σκέφτηκαν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της περιοχής» συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του αντιδημάρχου, Θανάση Παππά, συνεργατών του προέδρου της Αττικό Μετρό, του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Σκιαδαρέση και των μελετητών που κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας, επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, αμφιβολίες που είχαν εκφρασθεί για τον τρόπο ανάδειξης όλων των παραμέτρων, με τις απόψεις των αρμόδιων φορέων να κινούνται στην ίδια τροχιά.

«Είχαμε μία συνάντηση σήμερα για ορισμένα θέματα όπως το βόρειο κομμάτι της Αγίας Σοφίας, όπου είχαν δημιουργηθεί ορισμένες αμφιβολίες για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση για την ανάδειξη της Αχειροποιήτου παράλληλα με τα αρχαία» τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μπουτάρης. «Νομίζω ότι μπήκαμε σε έναν καλό δρόμο. Είπαμε ορισμένες σκέψεις, θα προκύψουν οι προτάσεις από τους μελετητές και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κάτω τμήμα, μεταξύ Αγίας Σοφίας και Μακένζυ Κινγκ και θα προχωρήσει η ιστορία. Πάντως ήταν μία συνάντηση που ήταν πολύ αποδοτική» πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή ατζέντα αφορούσε την Αγίας Σοφίας. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά με τον δήμαρχο στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με το υπουργείο Πολιτισμού» δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Μυλόπουλος εξηγώντας πως η Αγίας Σοφίας είναι ο δεύτερος σταθμός, μετά τη Βενιζέλου, που θα είναι 2 σε 1, δηλαδή θα γίνει πρακτική εφαρμογή του δόγματος και αρχαία και μετρό.

«Στην Αγίας Σοφίας μη ξεχνάμε βρέθηκε μαρμαρόστρωτη πλατεία, η οποία θα παραμείνει στη θέση της» συνέχισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό. «Εξαιτίας της άλλαξε ο σχεδιασμός της βόρειας εισόδου του μετρό. Εκεί βρήκαμε ένα υπέροχο κρηναίο, 15 περίπου μέτρα μήκος και 2,5 μέτρα ύψος, ένα πολύ εντυπωσιακό έργο της εποχής εκείνης, βρήκαμε μία μαρμαρόστρωτη πλατεία στο κάτω μέρος. Και μην ξεχνάμε ότι ο σταθμός Αγίας Σοφίας είναι στην περιοχή της Αχειροποιήτου, που είναι ένα μνημείο εξαιρετικά σημαντικό των χριστιανικών και των βυζαντινών χρόνων και είναι δίπλα στην πλατεία των Μακεδονομάχων και συναντά και τα σχέδια του δήμου για πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας και για ενοποίηση όλου του χώρου και ανάδειξη της ιστορίας, της ιστορικότητας της περιοχής και των αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία έχουν αποκαλυφθεί».

Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ακόμη την «εξαιρετικά γόνιμη και δημιουργική συνεργασία για τα θέματα του Μετρό και τα θέματα της πόλης» με τον κ. Μπουτάρη, επισημαίνοντας πως «το μετρό διαμορφώνει μια καινούργια πραγματικότητα, μπαίνει στον αστικό ιστό» και πως πρόκειται για «παρεμβάσεις που πρέπει να συνοδευτούν από μία σειρά από έργα - παρεμβάσεις του δήμου έτσι ώστε να αναδειχθεί το σύνολο των έργων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετική και τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο θέμα της ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία βρέθηκαν λόγω των ανασκαφών του μετρό.

«Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να συζητηθούν, πρέπει να γίνουν σχέδια, πρέπει να γίνουν μελέτες. Είμαστε και οι τρεις φορείς, δήμος, Αττικό Μετρό και Εφορεία Πόλης Αρχαιοτήτων, ακριβώς στην ίδια γραμμή σκέψης και συμφωνούμε απολύτως» κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος και ευχήθηκε ο επόμενος ή η επόμενη δήμαρχος «όποιος και αν είναι, να συνεχίσει τη δουλειά του εκεί που θα την αφήσει ο Γιάννης Μπουτάρης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα έργα του μετρό και τις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί».