Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη από Θεσσαλονίκη: Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό

«Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Τη σταθερή τους πίστη στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον επιβεβαίωσαν με κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες των 12 χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ηγέτες των 13 χωρών της περιοχής καταδίκασαν την «παράνομη, αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» εκφράζοντας την ισχυρή υποστήριξή τους στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της. Παράλληλα, έθεσαν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη - Θερμό μήνυμα Μισέλ σε Μητσοτάκη: Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στη σταθερότητα

«Σήμερα ήταν μία ανοιξιάτικη μέρα για τα Βαλκάνια», ανέφερε στις δηλώσεις του Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «στη σύνοδο κορυφής αποδείχτηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Ταυτόχρονα η σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί σε μία πόλη μάλιστα, τη Θεσσαλονίκη, που διαχρονικά αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των μελών της συνεργασίας και ειδικά των χώρων των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν ήδη διανύσει μια μακρά διαδρομή προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ πρότεινε το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την ένταξη όλων των κρατών στην ΕΕ, στόχο που χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. «Σήμερα θεωρώ πως έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χρειάζεται όμως και η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και κρατών – μελών ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει «να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτήν τα Δυτικά Βαλκάνια και είμαι βέβαιος ότι ή περιοχή μας θα ανταποκριθεί στην διπλή πρόκληση της συγκυρίας τόσο στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και σε εκείνο της κυριαρχίας μέσω του απαραβίαστου των συνόρων και της γειτονικής συνεργασίας». Ειδικά στο ζήτημα της παραβίασης των συνόρων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. «Θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το γεγονός πως στη σύνοδο ανταποκρίθηκαν σε ανώτατο επίπεδο 11 από τα 12 μέρη της διαδικασίας πέραν του ιδίου οικοδεσπότη (έξι πρόεδροι τέσσερις πρωθυπουργοί κι ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός) αποδεικνύει τη σημασία της και αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. Έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία, όπως είπε, «στέλνει σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί», αλλά και στη συμμετοχή του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο δείπνο που ακολούθησε, για την οποία είπε πως μεγεθύνει την εμβέλεια της ελληνικής πρωτοβουλίας και αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για τη ΝΑ Ευρώπη. «Και δικαίως, γιατί αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μία νέα εποχή κοινής προσπάθειας. Και ειδικά τώρα σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με τον δικό της τρόπο τον δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίες. Σε αυτούς τους άξονες εδράζεται η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα. Είναι μία δικαίωση για ελληνική προεδρία. Κυρίως όμως αποτελεί επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στις αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης με βασική προτεραιότητα πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής μετά και το αίτημα ένταξης στην ΕΕ από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», τόνισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική προεδρία που στο τέλος του μήνα παραδίδει στο Μαυροβούνιο στο τέλος του μήνα επιτέλεσε το έργο της με τον καλύτερο τρόπο, όπως δείχνει και η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.