Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές

«Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά που συνεχίζει να επιδεικνύει έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.

«Η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Κάθε διαφορά έχει μόνο έναν δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Και κάθε συζήτηση έχει πλαίσιο, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας: «Έχουμε κοινά επιχειρήματα στο μεταναστευτικό ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη υποδοχής. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να ελέγξει παράνομες ροές και η Ευρώπη την ευκαιρία να δείξει ότι το πρόβλημα απαιτεί δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης... Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς. Και οι δυο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε».