Skip to main content

Μήνυμα Πάιατ σε Τουρκία: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

«Είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Τη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εκφράζει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

«Ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας. Έχει υπάρξει μεγάλη σύγχυση και δεν θέλω απόψε να προσθέσω περισσότερη σύγχυση. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω, είναι στην άποψή μας πως, τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές,  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης», σημειώνει αναφορικά την υφαλοκρηπίδα στα νησιά και συνεχίζει:

«Μιλάμε για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Πάιατ τονίζει: «Έχουμε μια ενεργή συζήτηση με την Ελλάδα για αυτά τα θέματα. Είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έχει συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, είναι ένα θέμα για το οποίο κι εγώ είχα εκτεταμένες συζητήσεις με τους ομολόγους μου στην Αθήνα, εστιάζουμε στο πώς θα αποκλιμακωθεί η βία στη Λιβύη και καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των μισθοφόρων της, της Τουρκίας αλλά και των Αραβικών χωρών του κόλπου να απέχουν από τις πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποστολών οπλισμού, που βαθαίνουν τη βία και την ένταση. Υπήρξε και μια σημαντική δήλωση από την πλευρά της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, θα δούμε τι θα γίνει, αλλά οι ΗΠΑ εστιάζουν στο να βάλουν την διπλωματική προσπάθεια πάνω στις ράγες».

Ο ίδιος πάντως απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, σημειώνει: «Νομίζω πως πάντα θα πρέπει να ανησυχούμε για το ρίσκο μιας λάθος εκτίμησης όταν έχουμε προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας αντικείμενα να δρουν σε τόσο κοντινή απόσταση. Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα διότι βλέπω την πραγματικά σκληρή προσπάθεια που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καταβάλουν ώστε να χαμηλώσουν την ένταση και να δημιουργήσουν μια κανονική ατμόσφαιρα κι εκεί ακριβώς εστιάζουμε αυτή τη στιγμή».