Skip to main content

Πέτσας από Θεσσαλονίκη: Να πείσουμε τους επιφυλακτικούς με τα εμβόλια

Ξεκινούν δράσεις σε συνεργασία με τους δήμους για την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος - Συναντήσεις Πέτσα με Κυρίζογλου και Μανδαλιανό

Να μεταπείσουν όσους έχουν επιφυλάξεις απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό και όχι τόσο τους αρνητές επιδιώκει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δημάρχους.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί συναντήσεις με δημάρχους. Το πρωί ο κ. Πέτσας μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη επισκέφθηκε τα δημαρχεία Αμπελοκήπων Μενεμένης και Κορδελιού Ευόσμου, όπου και συναντήθηκε με τους δημάρχους Λάζαρο Κυρίζογλου και Κλεάνθη Μανδαλιανό αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν οι δράσεις που θα πραγματοποιήσουν από κοινού κυβέρνηση και δήμοι προκειμένου να προωθήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία». Τέτοιες δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται είναι η διανομή φυλλαδίων σε συνεργασία δήμων, εμπορικών συλλόγων και ιατρικού προσωπικού με στοχευμένες ερωτήσεις και επιστημονικές απαντήσεις για απορίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες ώστε να διαλύονται θεωρίες γύρω από αυτά, ενημέρωση σε συγκεκριμένες περιοχές των δήμων καθώς και η ανάρτηση ενημερωτικού υλικού σε καταστήματα.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν αυτό το χρονικό διάστημα έως το τέλος καλοκαιριού προκειμένου να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας.

«Κατ' εντολή του πρωθυπουργού έχουμε συγκεκριμένο καθήκον να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ένα ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα να το κάνουμε καλύτερο προσπαθώντας να προσελκύσουμε συμπολίτες μας που είναι αναποφάσιστοι, αναβλητικοί να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα έως το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν και να συνδράμουν και εκείνοι στο κτίσιμο της ανοσίας που είναι απαραίτητο για να πάμε στο φθινόπωρο με μεγαλύτερη ασφάλεια», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Πέτσας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός «έχουμε ένα διπλό στόχο να ενώσουμε δυνάμεις για το εμβολιαστικό πρόγραμμα να πείσουμε αυτούς οι οποίοι ακόμα και σήμερα είναι αναβλητικοί είτε έχουν επηρεαστεί από ανορθολογικές θεωρίες συνωμοσίας. Δεν μιλάμε για τους αρνητές, οι οποίοι είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά αυτούς που είναι επιφυλακτικοί».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρχουν δράσεις και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι Ρομά ή οι παλιννοστούντες να έχουν την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση όχι μόνο στα θέματα του εμβολιασμού αλλά και σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

«Να στείλω ένα μήνυμα: εμβολιαζόμαστε γιατί αυτό σημαίνει ότι ζούμε. Θέλω όλους τους συμπολίτες μας να τους παρακαλέσω για μια ακόμα φορά να σπεύσουν να εμβολιαστούν για το καλό το δικό τους, των οικείων τους και για το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους δήμους με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν γνωρίζω καμία λίστα με ποσοστά εμβολιασμού που να έχει κυκλοφορήσει. Και αυτό γιατί δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών.  αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι τα ποσοστά αλλά οι άνθρωποι αυτοί που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, οι ανεμβολίαστοι που έχουν επιφυλάξεις σήμερα να κάνουν άμεσα το εμβόλιο και να μην περιμένουν για αργότερα».

«Είμαστε όλοι ταγμένοι στην εθνική προσπάθεια που αφορά την ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος. Υψώνουμε τοίχος ανοησίας. Αυτό είναι το πνεύμα και το νόημα της κοινής μας προσπάθειας και το πνεύμα όλης της κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτό το καλοκαίρι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε, να φέρουμε, να έχουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος έχει ήδη εμβολιαστεί αλλά και νοσήσει από κορωνοϊό πριν από αρκετούς μήνες, έστειλε το μήνυμα ότι ο δήμος είναι υπέρ των εμβολίων.

«Στο Δήμο μας είμαστε υπέρ των εμβολίων και το πιστεύουμε αυτό και το διακηρύσσουμε. Εγώ που σας μιλάω εμβολιάστηκα και πέρασα κορωνοϊό τον οποίο αντιμετώπισα επιτυχώς. Καλούμε όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου, σύμφωνα με τον οποίο αυτή την εβδομάδα στον δήμο υπάρχουν 15 κρούσματα εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονται, σε πραγματικό πληθυσμό 70.000 κατοίκων.

Ο κ. Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι στον δήμο υπάρχουν δύο εμβολιαστικά κέντρα (ένα στην οδό Ελευθερίας, στο παλιό ΙΚΑ στους Αμπελόκηπους και ένα στην οδό Αγίας Παρασκευής 10) ενώ όπως σημείωσε υπάρχουν και τα εμβολιαστικά κέντρα στην Πύλη Αξιού όπως και αυτό στη ΔΕΘ.

Στη συνάντηση στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης συμμετείχαν η διοίκηση, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι των Διευθύνσεων καθώς και εκπρόσωποι εμπορικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του δήμου και άλλων φορέων με θέμα την ενημέρωση των πολιτών στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για τη χρησιμότητα των εμβολίων.

Τη δέσμευσή του ότι θα συμβάλει ο δήμος στην προώθηση του προγράμματος για τον εμβολιασμό εξέφρασε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Υπήρξε μια ενημέρωση και μια παρότρυνση για συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα των εμβολιασμών που είναι πολύ σημαντικό για κτιστεί το τείχος ανοσίας. Είναι σκοπός μας να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, επιφυλάξεις παράλογες υπάρχουν απέναντι στον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Μανδαλιανός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πέτσα, ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου πάει καλά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, από τα 25 ενεργά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας πλέον έφτασαν στα 36, με τα επτά από αυτά να είναι σε νοσοκομείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός συνεχίζει τις επαφές του με δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Σήμερα συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη ενώ αύριο όπου θα επισκεφθεί τους δήμους Καλαμαριάς και Θέρμης.