Skip to main content

Χτύπησαν τον σκύλο-μασκότ των Λαδάδικων - Μήνυση από τον δήμο(φωτο)

Μήνυση κατ΄ αγνώστου υπέβαλε η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Αρβανιτίδου. Καταγγελίες για θανάτους ζώων από φόλες.

Μήνυση κατ΄ αγνώστου υπέβαλε, χθες το απόγευμα, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα αδέσποτων ζώων Μαρία Αρβανιτίδου για βάναυση κακοποίηση σκύλου.

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, σύμφωνα με την κ. Αρβανιτίδου, άντρας στην περιοχή των Λαδάδικων κλωτσούσε συνεχώς έναν αδέσποτο σκύλο, τον Σόλωνα, ο οποίος είναι η μασκότ της περιοχής. Μόνο μια κοπέλα, η οποία ήταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης, παρενέβη και κάλεσε την αστυνομία. Ο Σόλωνας οδηγήθηκε στην κτηνιατρική, με τραύματα στο αυτί και στο κεφάλι.

«Η αγαπημένη μασκότ των Λαδάδικων, ο αγαθός γίγαντας γνωστός με το όνομα Σόλων τα ξημερώματα Σαββάτου δέχτηκε επίθεση από άγνωστο. Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μαζί με την αυτόπτη μάρτυρα και ζητώ από την αστυνομία να βρει τον ένοχο και να του επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή. Δεν θα δείξω καμία ανοχή σε όσους εγκληματούν κατά αθώων πλασμάτων», τονίζει σε δήλωσή της η κ. Αρβανιτίδου.



Καταγγελίες για θανάτους αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων από φόλες

Αποδέκτης καταγγελιών γίνεται καθημερινά ο δήμος Θεσσαλονίκης για θανάτους αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων από φόλες, καθώς και για εγκαταλείψεις ή παθητικές κακοποιήσεις ζώων.

Όπως αναφέρει η εντεταλμένη σύμβουλος, «η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώων αποτελούν αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα και ακολουθούν τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 & 4235/2014. Τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή έως 30.000 ευρώ».

Παραδείγματα κακοποίησης ζώων είναι η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (φόλες), η μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, η μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ο υποσιτισμός, τα χτυπήματα, η θανάτωση, ο βασανισμός, οι κυνομαχίες κ.λπ.

Η κ. Αρβανιτίδου καλεί τους ευαίσθητους αλλά και ευσυνείδητους δημότες όταν πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοιου είδους περιστατικά ή όταν –κυρίως- είναι αυτόπτες μάρτυρες, να μην αδιαφορούν και χωρίς κανέναν φόβο ή δισταγμό να τα καταγγέλλουν άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι επιφυλάσσεται να πράξει τα νόμιμα σε κάθε περίπτωση και να προβεί σε μηνύσεις.

«Καμία θανάτωση ή κακοποίηση ζώου δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. Η αδιαφορία συνήθως οδηγεί σε χειρότερες καταστάσεις διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αναλγησία προς το ζώο οδηγεί πολύ συχνά στην αναλγησία προς τον άνθρωπο», υπογραμμίζει.

Η κ. Αρβανιτίδου τονίζει τέλος πως «είναι απολύτως νόμιμο να σιτίζονται τα αδέσποτα ζώα από φιλόζωους, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητα των σημείων στα οποία ταΐζουν, καθώς ελλοχεύει  κίνδυνος ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων, γεγονός που συνιστά εν δυνάμει ανθυγιεινή εστία και επισύρει την δίωξη του υπαιτίου για παράβαση του άρθρου 22  του Υγειονομικού Κανονισμού. Επίσης η σίτισή τους δεν πρέπει να γίνεται κοντά σε Σχολεία και Νοσοκομεία».