Skip to main content

Miracle Morning Experience: Το πρωινό θαύμα από τη Θεσσαλονίκη που μας… ξυπνά

Η αρχιτέκτονας Βερόνικα Παλαιοκρασσά βάζει στη ζωή μας μια πρωινή ρουτίνα που απογειώνει την ενέργειά μας με ένα γαλήνιο και χαρούμενο ξεκίνημα.

Θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ξυπνάμε, δίνοντάς μας ένα εργαλείο ενέργειας, χαράς και κινητροδότησης για να αντιμετωπίσουμε και να οργανώσουμε τη μέρα μας διαφορετικά. Να ανοίξουμε τα μάτια μας χωρίς snooze button και να βιώσουμε ένα μικρό πρωινό θαύμα, που θα μας συνοδεύσει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η Βερόνικα Παλαιοκρασσά, αρχιτέκτονας από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο ένα διαφορετικό πρότζετκ αυτοφροντίδας, το Morning Miracle Experience (εμπειρία πρωινού θαύματος), που άλλαξε τη δική της καθημερινότητα και γι’ αυτό θέλησε να το μοιραστεί και με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για μια πρακτική πρωινή ρουτίνα που ουσιαστικά μεταμορφώνει τον τρόπο που ξυπνάμε και απογειώνει, όπως λέει, την ενέργεια μας, μια τεχνική για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ηρεμία, όρεξη, δημιουργικότητα και αποδοτικότητα.

Το Miracle Morning Experience βασίζεται στην τεχνική S.A.V.E.R.S, όπου κάθε γράμμα παραπέμπει σε ένα διαφορετικό στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βιώσει τη διαφορετική αυτή εμπειρία. Έτσι, το S (Silence) είναι η σιωπή, το A (Affirmations) οι θετικές επιβεβαιώσεις, το V (Visualization) ο οραματισμός, το E (Exercise) η άσκηση, το R (Reading) το διάβασμα και το S (Scribing) η ελεύθερη γραφή. Κάθε στάδιο διαρκεί δέκα λεπτά, ώστε στο τέλος της μίας ώρας που κρατά το Morning Miracle Experience ο συμμετέχων να έχει κάνει ένα μικρό βιωματικό ταξίδι, υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα που έρχεται. Τα courses γίνονται στις 6 το πρωί, όταν ο ήλιος ανατέλλει, σε εξωτερικό χώρο, είτε στο παραλιακό μέτωπο της Κρήνης είτε στον Χορτιάτη, μέσα στη φύση. Πέρα από τη μία φορά που μπορεί κάποιος να συμμετάσχει, υπάρχουν πακέτα 12 και 30 ημερών, που, όπως λέει η Βερόνικα Παλαιοκρασσά, σε μυούν σαφώς αποτελεσματικότερα στην όλη εμπειρία. Μετά το τέλος του μαθήματος, προσφέρονται snack boxes με κεράσματα που η ίδια έχει ετοιμάσει.


 
Η διαδικασία είναι καθαρά βιωματική και προσαρμόζεται στις ανάγκες των συμμετεχόντων, γι’ αυτό και κάθε φορά είναι διαφορετική. Άλλωστε, η Βερόνικα συζητά μαζί τους πριν ξεκινήσει το course, διαμορφώνοντας μια πρώτη εικόνα για τα θέλω τους. «Δεν μπορώ να το περιγράψω. Πρέπει κάποιος να το ζήσει για να το καταλάβει» εξηγεί. Για τη συμμετοχή δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ενώ οι ομάδες μπορούν να είναι έως οκτώ ατόμων.

Η εμπειρία της Μάλτας και η τεχνική των S.A.V.E.R.S

Η Βερόνικα Παλαιοκρασσά ήταν ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα, που ένιωθε την ανάγκη να κλείνει και να ανοίγει δημιουργικούς κύκλους. Επί δύο και πλέον δεκαετίες εργάζεται ως αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ένα πρότζεκτ μετατροπής παλαιών σπιτιών της Μάλτας σε AIRBNB. Εκεί άλλωστε ήταν που ήρθε και πρώτη φορά σε επαφή με την εμπειρία του Morning Miracle. Αναζητώντας μια AIRBNB experience που να μπορεί όμως να την κάνει πολύ πρωί, ώστε να προλάβει τις υπόλοιπες δουλειές της, γνώρισε έναν Γάλλο τραπεζίτη, ο οποίος είχε μετακομίσει στη Μάλτα για τον… ήλιο, και ασκούσε την τεχνική αυτή ως χόμπι. Έτσι, γοητευμένη από το άγνωστο, βρέθηκε μια μέρα στις 6 το πρωί να ακολουθεί τα στάδια των S.A.V.E.R.S και να βιώνει μια αίσθηση γαλήνης που δεν είχε ποτέ πριν αισθανθεί. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θέλησε να μάθει περισσότερα για την τεχνική αυτή, μελέτησε, έψαξε, βρήκε τον εμπνευστή της στις ΗΠΑ, τον Hal Elrod, και αποφάσισε να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό του course, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει το δικό της πρωινό θαύμα και σε άλλους. «Διδάσκοντας αυτή την τεχνική στόχος μου είναι να κινητοποιήσω την αλλαγή που χρειάζονται οι άλλοι για τη ζωή τους, έχοντας δει την αλλαγή που έχει φέρει στη δική μου. Νιώθω μεγάλη χαρά, όταν μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους, να συνδέονται με τις ανάγκες τους και τα όνειρα τους» λέει.

Τι πετυχαίνει όμως κανείς μέσα από το Morning Miracle; Σύμφωνα με τη Βερόνικα Παλαιοκρασσά, σε μαθαίνει να είσαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός, σε βοηθά να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου, βιώνεις μια πρωινή γαλήνη απαραίτητη για την υπόλοιπη μέρα, γίνεσαι πιο παραγωγικός και οργανωμένος, έχεις περισσότερη ενέργεια και ευεξία, ελέγχεις το άγχος σου, αντιμετωπίζοντας τις αναποδιές με περισσότερη ψυχραιμία και καθαρή σκέψη και γίνεσαι πιο τολμηρός και έτοιμος για αλλαγές. «Οι συμμετέχοντες μού λένε συχνά πως η διαδικασία αυτή τους βάζει σε μια τροχιά χαράς και τους φέρνει πιο κοντά με τις επιθυμίες τους» εξηγεί η Βερόνικα.