Skip to main content

Μυρωμένη Βάτος: Η ποτοποιία από τις Σέρρες που κλείνει τη φύση στα ποτά της

Η Μυρωμένη Βάτος κάνει περίπου 70 εκχυλίσεις φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, δημιουργώντας χειροποίητα ποτά, χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης

Κάθε της μπουκάλι ξυπνά μνήμες, αφού η φύση και η παράδοση έχουν ενσταλαχτεί στα ποτά της. Άλλωστε, η Μυρωμένη Βάτος, μια ιδιαίτερη ποτοποιία από τον Λευκώνα Σερρών, κάνει περίπου 70 εκχυλίσεις ελληνικών φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, δημιουργώντας 100% χειροποίητα ποτά, χωρίς χημικά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Μόνο «όχημα» για τις εκχυλίσεις αυτές είναι η φυσική, καθαρή αιθυλική αλκοόλη, που είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να «παγιδευτούν» όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα των πρώτων υλών. Πίσω από τη Μυρωμένη Βάτο βρίσκεται ο Αναστάσιος Χατζηγαβριήλ, ένας άνθρωπος με αγάπη για τη φύση και την ισορροπία που αυτή προσφέρει. Αυτή την ισορροπία άλλωστε θέλησε από την πρώτη στιγμή να πετύχει στα προϊόντα του, δένοντας αρμονικά δεκάδες φρούτα, βότανα και μπαχαρικά, σε μια διαδικασία ενοποίησης διαφορετικών στοιχείων που είναι μύχιος πόθος του και για τους ανθρώπους.

Τα ποτά της Μυρωμένης Βάτου, που πήρε το όνομά της από τα αρωματικά βάτα των Σερρών, δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αφού η διαδικασία της εκχύλισης συνεχίζεται όσο το ποτό κάθεται και ωριμάζει στον χρόνο. Μάλιστα, οι παραγωγές της σερραϊκής μονάδας είναι περιορισμένες, δεν ξεπερνούν τις 5.000 φιάλες ετησίως, ενώ ακόμα και η διάθεσή τους γίνεται επιλεγμένα, με συνέπεια να πρέπει κανείς να ψάξει για να βρει τα προϊόντα.

Η Μυρωμένη Βάτος δημιουργήθηκε το 2016, όμως ήδη από το 2012 ο Αναστάσιος Χατζηγαβριήλ είχε αρχίσει να επιδίδεται σε δοκιμές και πειραματισμούς. Άλλωστε, για τη δημιουργία των ποτών χρειαζόταν μεγάλη εμπειρική τεχνογνωσία, αφού με δεδομένη την ανάμειξη δεκάδων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών στο ίδιο μπουκάλι, που το καθένα απαιτούσε διαφορετικό βαθμό εκχύλισης, η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα. «Κάθε πρώτη ύλη απαιτεί διαφορετική συμπεριφορά και συμπεριφέρεται και διαφορετικά. Οπότε δεν είναι εύκολο το να πετύχεις την επιθυμητή αρμονία» λέει στη Voria.gr ο Αναστάσιος Χατζηγαβριήλ.

Τα μυστικά της εκχύλισης

Σε όλη αυτή την παραγωγική διαδικασία, πέραν της ποιότητας και της γνώσης των πρώτων υλών, η εκχύλιση είναι το… μυστικό. Κατά την εκχύλιση τα φρούτα και τα βότανα αναμειγνύονται με φυσική καθαρή αιθυλική αλκοόλη 96-97%. Σε αυτή τη σχέση η αλκοόλη παγιδεύει, συντηρεί και ωριμάζει τους χυμούς με όλες τις ευεργετικές ουσίες, τα αιθέρια έλαια και τα αρώματα των φρούτων και βοτάνων που μετέχουν σε αυτή.

Η διαδικασία της εκχύλισης γίνεται σε δεξαμενές τοποθετημένες σε σκοτεινούς θαλάμους και διαρκεί έως τρεις μήνες. Στη συνέχεια τα εκχυλισμένα φρούτα και βότανα πρεσάρονται και διαχωρίζονται σε στερεά και υγρά. Τα υγρά φινίρονται με διαδοχικά φιλτραρίσματα, απομονώνοντας έτσι τα ιζήματα, ώστε οι εκχυλισμένες ουσίες να εξαχθούν στην πιο διαυγή τους μορφή. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε Βάτος αποτελείται από 12 έως 38 εκχυλισμένα φρούτα.

 

«Θέλουμε να δώσουμε ένα καλό προϊόν στην αγορά, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Δεν θέλουμε να ποτίσουμε τον κόσμο αλκοόλη. Η αλκοόλη γίνεται το ‘’όχημά’’ μας για τη διαδικασία και όχι ο αυτοσκοπός. Άλλωστε, σε κάθε ‘’Βάτος’’ αναγνωρίζει κανείς δικές του μνήμες από φρούτα, βότανα και μπαχάρια, δικές του στιγμές, αλλά και παραδόσεις από το παρελθόν» εξηγεί ο Αναστάσιος Χατζηγαβριήλ.

Τα προϊόντα

Η Μυρωμένη Βάτος διαθέτει τέσσερις προϊόντικές κατηγορίες. Οι τρεις αφορούν τα προϊόντα Βάτος και η τέταρτη τα VeeVee κοκτέιλς που δημιούργησε σε συνεργασία με την ομάδα της Vogatsikou3, εξυπηρετώντας τους σκοπούς του house drinking.

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες περιλαμβάνουν: Το Bitter 2016, ένα χωνευτικό με 20 φρούτα, 16 βότανα και τρία μπαχαρικά. Τα απεριτίφ Emon, χωρίς ζάχαρη, τριών τύπων: με αρώνεια και αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων, με προύνο και ένα relax, με βαλεριάνα, παισφλόρα, αχιλλέα και σπαθόχορτο, που συμπληρώνονται από μήλο. Και τέλος τα λικέρ, δύο κίτρινα (με λεμόνι και περγαμόντο) και τρία κόκκινα (με αρώνεια, φρούτα του δάσους και κράνα). Επίσης, η ποτοποιία έχει δημιουργήσει μια ειδική παραγωγή για ξενοδοχείο των Σπετσών με λεμόνι και αλόη του νησιού.

Για την ώρα μόνο στην κατηγορία των VeeVee κοκτέιλς έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ προσεχώς αναμένονται και άλλες.


Business Story
Off