Skip to main content

Μισθοί Αλβανίας στην Τουρκία

Στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία εστιάζει ο γερμανικός τύπος με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 20%. «Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».

«Σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία» είναι ο τίτλος στην Zeit Online. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%». Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει: «Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν. Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση».

«Το συρματόπλεγμα αστράφτει στον ήλιο»

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο και οι πρωτοβουλίες του για το προσφυγικό σχολιάζονται στον γερμανικό τύπο. Για την Κύπρο η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «η βίαη διαίρεση του νησιού σε ένα ελληνικό και ένα τουρκικό κομμάτι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 μετέτρεψε ένα κομμάτι του πληθυσμού σε πρόσφυγες (στην ίδια του τη χώρα). Μέχρι σήμερα υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στο τουρκικό κομμάτι από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ισχύει και για τους Μαρωνίτες καθολικούς, που έχουν εκεί τους δύο πιο σημαντικούς χώρους λατρείας. (...) Ο Πάπας κάνει λόγο για ΄πληγή που προκαλεί τεράστια οδύνη στη χώρα', για ένα ‘τρομακτικό ρήγμα'.» Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει επίσης ότι η Κύπρος «γίνεται όλο και περισσότερο προορισμός για πρόσφυγες και μετανάστες, ιδιαίτερα από τη γειτονική Συρία και τον Λίβανο. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσους πολλούς αιτούντες άσυλο, σε σχέση με τον πληθυσμό της, όσο η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι αιτούντες άσυλο αποτελούν το 4% του συνολικού πληθυσμού».

Καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα Κατεχόμενα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι στην περιοχή του Αστρομερίτη υψώνονται νέοι φράχτες, αυτή τη φορά για να αναχαιτιστούν οι μετανάστες. «Στον Αστρομερίτη το συρματόπλεγμα αστράφτει στον ήλιο», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Και αυτό, γιατί είναι καινούριο. Δεν αποσκοπεί στη διασφάλιση της- όχι τόσο εύθραυστης πλέον- εκεχειρίας μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων, αλλά αποτρέπει την είσοδο παράτυπων μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, που παραμένει ανοιχτή. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δικαιολογεί την κατασκευή του φράχτη με τις αυξανόμενες ροές προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράνομη επαναπροώθηση στον Έβρο;

Η Zeit Onine καταγγέλλει περιστατικό κακομεταχείρισης και βίαης επαναπροώθησης στον Έβρο από την ελληνική αστυνομία. Υποστηρίζει μάλιστα, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα των New York Times, ότι ένας από τους παθόντες δεν ήταν μετανάστης, αλλά Αφγανός διερμηνέας, συνεργάτης της Frontex. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει τη μαρτυρία του εν λόγω ατόμου, σύμφωνα με την οποία «ήταν καθ΄οδόν προς τη Θεσσαλονίκη, για να κάνει ένα διάλειμμα, όταν η αστυνομία τον ανάγκασε να μπει σε ένα λεωφορείο, μαζί με πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες. Ο ίδιος και πολλοί άλλοι δέχθηκαν χτυπήματα, αναγκάστηκαν να γδυθούν και να παραδώσουν χρήματα, κινητά και ταυτότητες, υποστηρίζει ο διερμηνέας. Όταν προσπάθησε να εξηγήσει ότι εργάζεται για την Frontex, τον κορόιδεψαν, τον χτύπησαν και πάλι και στη συνέχεια τους έβαλαν όλους σε φουσκωτά για να μεταφερθούν στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου. Από εκεί κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και, με προξενική υποστήριξη των ιταλικών αρχών, επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) κατηγορούν την Ελλάδα, εδώ και πολύν καιρό, για βίαιες και παράνομες συμπεριφορές απέναντι στους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Αθήνας απορρίπτει τις αιτιάσεις. Προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ‘σκληρή, αλλά δίκαιη' τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle