Skip to main content

Μισθωτοί Εκπαιδευτικοί: Όχι στο εργασιακό κάτεργο - Είμαστε σε πόλεμο

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα του κλάδου και την προσφυγή της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ.

Καθεστώς «εργασιακού κάτεργου», με αδήλωτη εργασία, «μαύρες» απολαβές και εκμετάλλευση των εργαζομένων κατήγγειλαν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης στο Εργατικό Κέντρο, τα μέλη κατηγόρησαν τους εργοδότες για «βλαπτική» μεταβολή του υφιστάμενου καθεστώτος, έπειτα από την προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση του άρθρου 30 του νόμου 4415/2016 (Ρυθμίσεις για τα θέματα Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών).

Ανέλυσαν τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει ο κλάδος και που πρόκειται, όπως υποστήριξαν, να αυξηθούν με αυτή την κίνηση της ΟΕΦΕ και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις και δράσεις με κορύφωση στις 19 Μαρτίου, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής. Τέλος, το Σωματείο γνωστοποίησε πως η αρμόδια υπηρεσία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος αναμένεται να κάνει έφοδο σε φροντιστήρια προκειμένου «να σταματήσει η ανομία που επικρατεί στον χώρο».

«Είμαστε σε πόλεμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Παπαγιάννης, τονίζοντας πως με τα νέα δεδομένα το ωρομίσθιο των εργαζομένων θα μειωθεί από 6,70 μικτά στα 3,50 ευρώ μικτά, θα καταργηθεί το πλήρες ωράριο των 21 ωρών εβδομαδιαίως και θα μετατραπεί σε 40ωρο, ενώ θα μειωθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλισή τους. «Αυτό δεν είναι εκμάθηση, είναι παραπαιδεία. Γίνεται εμπόριο στα φροντιστήρια» ανέφερε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αναλύοντας τα εν λόγω προβλήματα, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Γεωργιάδης έκανε λόγο για καθεστώς αδήλωτης εργασίας, με «μαύρα» δεδουλευμένα, μη καταβολή των επιδομάτων υγείας και τα δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για επιβάρυνση των εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Κάθε χρόνο παζαρεύουμε πού και για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η αναπληρωτής γραμματέας του ΣΜΕΘ, Αναστασία Σαμαρά - Χρυσοστομίδου συμπλήρωσε πως οι δράσεις του Σωματείου θα γίνουν με ενημερώσεις συναδέλφων και πολιτών για τα αιτήματά τους, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΟΕΦΕ στις 13 Μαρτίου (προσυγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στο μνημείο Λαμπράκη) και με απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 19 Μαρτίου (σημείο συγκέντρωσης στη συμβολή Εγνατίας με Αγίας Σοφίας στις 10:30 π.μ.). «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για να αποτρέψουμε την κατάργηση των δικαιωμάτων μας» επεσήμανε.