Skip to main content

Μηταράκης: 7.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα - Θα λάβουμε άτομα από την Πολωνία

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής - Η είσοδος γίνεται μόνο με τα ουκρανικά διαβατήρια.

Για το αποτύπωμα που έχει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στη χώρα μας 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής ενώ η είσοδό τους γίνεται χωρίς θεώρηση, μόνο με τα ουκρανικά τους διαβατήρια. Φιλοξενία έχουν ζητήσει γύρω στα 50 άτομα που βρίσκονται στη Σιντική Σερρών και σε κάποια διαμερίσματα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι περισσότεροι μένουν σε ομοεθνείς τους και όσο η κατάσταση στην Ουκρανία ξεκαθαρίζει μένει να φανεί αν οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν στην Ουκρανία ή οι άνδρες των οικογενειών θα επιλέξουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα λάβει πρόσφυγες από την Πολωνία

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία για να παραλάβουν πρόσφυγες από την Πολωνία μετά από αίτημα για βοήθεια που έλαβε από τη Βαρσοβία, καθώς στη χώρα βρίσκονται πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι. Οι μετεγκαταστάσεις από την Πολωνία θα είναι εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές.

Από τις 60.000 θέσεις που έχει συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής της Ελλάδας, χρησιμοποιούνται οι μισές και συνεπώς 30.000 είναι διαθέσιμες. Σε περίπτωση που οι ροές από την Ουκρανία είναι αυξημένες η χώρα μας θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ.