Skip to main content

Μηταράκης: Χιλιάδες μετανάστες φεύγουν κάθε μήνα παράνομα για την Ευρώπη

Ο υπουργός τόνισε πως «πόσες χιλιάδες άτομα φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα, κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα».

«Οι πρωτογενείς ροές δημιουργούν αναπόφευκτα δευτερογενείς», απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν  έχουν εντοπιστεί παράνομες ροές μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου. Αν χάνουμε ως Ευρώπη στα εξωτερικά μας σύνορα, θα χάσουμε και στα εσωτερικά. Οι πρωτογενείς ροές δημιουργούν αναπόφευκτα δευτερογενείς» και πρόσθεσε «πόσες χιλιάδες άτομα φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα, κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα».

Σε  άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «στη χώρα μας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα, το ελληνικό Λιμενικό διερευνά τέτοιες περιπτώσεις με τις διαδικασίες που έχει» και συμπλήρωσε ότι «θεωρούμε αυτή τη στιγμή ότι η έρευνα που θα κάνει η Frontex είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θα επιτρέψει να τελειώσει αυτή η συζήτηση και να λάμψει η αλήθεια».

Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε:  «δεν θα δεχτούμε η χώρα μας να αποτελέσει την "αποθήκη" όλων όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη και προσπαθούν να μπουν από τη χώρα μας -και είναι δεδομένη η απαίτηση των χωρών πρώτης υποδοχής να υπάρχουν μεγάλες και οργανωμένες δευτερογενείς ροές στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Για την έκτακτη συνεδρίαση της Frontex

 Σχολιάζοντας τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «όχι μόνο συζήτηση επί των όποιων καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις -εμείς εμμένουμε στη θέση μας ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής- και επίσης ότι ξεκινάει και μια νέα συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής, για να συζητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών να προστατεύουμε τα σύνορά μας». «Είναι πολύ σημαντική η συζήτηση και πρέπει να γίνει για το νομικό πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται και νομίζω και διάφορες χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες προηγμένων οικονομιών του πλανήτη έχουν διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής», πρόσθεσε.

Για τα ΚΥΤ και τη διαδικασία ασύλου

Σχετθικά με τα ΚΥΤ και την αποσυμφόρηση από τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου, μέσα σε ένα χρόνο, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα ΚΥΤ και τις δομές των νησιών μειώθηκαν στο μισό. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά ήταν 18.872, όταν τον Οκτώβριο του 2019 αριθμούσαν τους 35.787 (μείωση 47%). Η σημαντική μείωση στους διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ακόμα μεγαλύτερη (μείωση κατά 51% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019).

«Σήμερα μιλάμε για μια διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιών μας με τη συνολική πολιτική μείωσης ροών και επιτάχυνσης των αποφάσεων ασύλου», παρατήρησε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ήταν προτεραιότητα του υπουργείου, ενώ προανήγγειλε τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλης της διαδικασίας ασύλου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες τηλεσυνεντεύξεις από την υπηρεσία Ασύλου. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στο 2021 να γίνει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2020 υπήρξε αύξηση των αποφάσεων ασύλου κατά 73% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Σήμερα, εκκρεμούν 82.646 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό και 4.976 στην Αρχή Προσφυγών, αριθμός μειωμένος κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Για τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι ήδη κατασκευάζονται στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο με στόχο να λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες «για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα κέντρα στα υπόλοιπα νησιά» μέσα στο 2020.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα ο υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι ο πληθυσμός τους στα ΚΥΤ έχει μειωθεί κατά 97% «και θα φτάσουμε στο 100% τις επόμενες εβδομάδες παίρνοντας όλα τα ασυνόδευτα που βρίσκονται σε αυτά». Επίσης, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΚΚΑ, ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων είναι 4.253. Οι προσφερόμενες από άλλες χώρες θέσεις για μετεγκατάσταση ανέρχονται σε 1.553, ενώ μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 458 ασυνόδευτα παιδιά, δηλαδή η υλοποίηση ανέρχεται σε ποσοστό 30%. Για όσα παιδιά μείνουν στη χώρα, το υπουργείο εκπονεί στρατηγική με στόχο τη στενή συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ήδη ετοιμάζονται πέντε σχετικά προγράμματα με δήμους.

Πρόγραμμα ένταξης προσφύγων σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων

Στο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων Helios, έχουν εγγραφεί συνολικά 20.754 άτομα, ενώ οικονομικό βοήθημα για την ενοικίαση κατοικίας λαμβάνουν 7.178 πρόσφυγες. Τον Οκτώβριο 2020 προστέθηκαν 1.562 νέα μισθωτήρια, όταν τον Σεπτέμβριο τα νέα μισθωτήρια ήταν 958. Για την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε υποστηρικτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.