Skip to main content

Στον πάγο τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Από το 2020 και... βλέπουμε

Υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, τόνισε ο ίδιος.

Στον πάγο μπαίνει το θέμα των αναδρομικών συντάξεων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN ο υφυπουργός εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης

Όπως διαμήνυσε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν». 

Ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε μάλιστα, πως «μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων». 

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή εντός του 2019, ο Νότης Μηταράκης εξήγησε, πως «το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν».

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα αναδρομικά, ύψους τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ, αφορούν στις μειώσεις που έγιναν από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους και οι οποίες θεωρήθηκαν παράνομες βάσει των νόμων 4051 και 4093.