Skip to main content

Μυτιληναίος: Να ενημερώσουν οι πολιτικοί για το κόστος της πράσινης μετάβασης

«Πέρα από την προσήλωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

Στην υποχρέωση των πολιτικών να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το κόστος της πράσινης μετάβασης που είναι αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνάει την προσφορά. Τέτοιες διαταραχές προέρχονται από την αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos.

«Κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό. Πέρα από την προσήλωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν οι πολιτικοί δεν ενημερώσουν τους καταναλωτές για το κόστος», σημείωσε.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει. «Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι για να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε. Τέλος, βάσει του ευρωπαϊκού «Πράσινου Deal» τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι «απαλλαγμένα» από τον άνθρακα έως το 2025, αλλά ο κ. Μυτιληναίος τονίζει ότι ανησυχεί για το εάν υπάρχει η θέληση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26. «Πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά για να βιώσεις αυτή τη μετάβαση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι δεν θα… πεθάνεις από το κρύο», καταλήγει ο επικεφαλής της Mytilineos.