Skip to main content

Νέα σελίδα στην ενέργεια ανοίγει η επένδυση 300 εκατ. της Μυτιληναίος

Ο Όμιλος Mυτιληναίος, παρουσία του πρωθυπουργού, εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη χώρα.

Τον θεμέλιο λίθο για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη χώρα που δρομολογεί ο Όμιλος Μυτιληναίος έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων του μεγάλου project.

Πρόκειται για επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον στα Αντίκυρα Βοιωτίας, όπου ήδη είναι εγκατεστημένα οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του αλουμινίου, δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, η μονάδα της Protergia και η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον. Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις στην Ευρώπη (63%), αλλά και η πιο καινούργια και αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου. 

«Κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα σε μια χώρα που μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων και όπου όλοι αναγνωρίζουν πλέον ως φιλική στις επενδύσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα και ο επιχειρηματικός κόσμος να ανταποκριθεί στο ρόλο του, να εμπιστευτεί την Ελλάδα, να κερδίσει κι αυτός μαζί της

«Υστερα από μια 10ετία κρίσης, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούμε, δηλαδή επενδυτές, εργαζόμενοι και κράτος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχουμε πληρώσει ακριβά ως χώρα τις εμμονές και ιδεοληψίες που δαιμονοποίησαν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην λογική αυτή χαρακτήρισε το νέο εργοστάσιο της Mytilineos ως έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας της κυβέρνησης να ξεμπλέξει το κουβάρι που εμποδίζει τις επενδύσεις, μαζί με την άρση της γραφειοκρατίας, και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επενδυτική κίνηση του Ομίλου βρίσκει πρόσφορο έδαφος, αφενός λόγω της κατάταξης του φυσικού αερίου ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, αφετέρου λόγω της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ ότι έως το 2028 η Ελλάδα θα αποσύρει οριστικά τον λιγνίτη από το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Όπως ανέφερε και στη χθεσινή εκδήλωση ο πρωθυπουργός, για τη δίκαιη μετάβαση της χώρας στην εποχή χωρίς λιγνίτη, ξεκινά να εκπονείται ειδικό μάστερ πλαν που θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση με ευρωπαικά κονδύλια, και σχέδιο για επενδύσεις. «Θέλουμε σύντομα οι ΑΠΕ να γίνουν η βασική πηγή ενέργειας της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι στόχος της χώρας είναι η πράσινη ενέργεια να φτάσει στο 35% ως το 2030.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής τιυ ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η βιομηχανική επανάσταση δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες.



Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Power Europe Michael Rechsteiner, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος κ.α.