Skip to main content

Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη: Η λογοδοσία και οι νέες εξαγγελίες

Ο απολογισμός του πρωθυπουργού για όσα έγιναν στη διετή διακυβέρνηση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και οι νέες εξαγγελίες έργων για την πόλη

Απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων της διετούς κυβερνητικής θητείας του καθώς και νέες εξαγγελίες περιελάμβανε το κεφάλαιο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του πρωθυπουργού σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Με το σύνθημα “Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία αλλάζουν” ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει προ διετίας αναφορικά με την πόλη αρχίζουν και υλοποιούνται.

Μπροστά, στη βιτρίνα των πεπραγμένων της κυβέρνησής του έβαλε τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου “Μακεδονία” καθώς και τον διπλασιασμό του στόλου των αστικών λεωφορείων. “Έχουμε διπλάσια λεωφορεία απ' όταν αναλάβαμε και θα αυξηθούν και άλλο” ήταν η αναφορά του.

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στο θέμα της αναβάθμισης της περιφερειακής (flyover), της σύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και τα έργα στον έκτο προβλήτα, την επικείμενη έναρξη των εργασιών για το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά.

Μετρό - ΔΕΘ

Στο θέμα του μετρό είπε ότι οι εργασίες προχωρούν, οι χώροι πέριξ των εργοταξίων αποδίδονται στην πόλη, ενώ ξεκινούν οι μελέτες για την επέκταση του δικτύου προς δυτικά. “Η επέκταση του μετρό προς τη δυτική πλευρά της πόλης αποτελεί προσωπική μου δέσμευση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε και στον σταθμό Βενιζέλου λέγοντας ότι προχωρά μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως “πλέον, το μετρό αποτελεί ρεαλιστική προσδοκία και όχι ψέμα ζωγραφισμένο σε μουσαμάδες”. Νωρίτερα, κατά την περιοδεία του στα περίπτερα της ΔΕΘ είχε πει ότι το μετρό θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2023, εγκαταλείποντας προς το παρόν τον Απρίλιο του '23 που ήταν το χρονοδιάγραμμα για το οποίο είχε ο ίδιος μιλήσει στη ΔΕΘ του 2019.

Οι αναφορές τις οποίες έκανε για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συζήτηση περί μετεγκατάστασής της στα δυτικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εντυπωσιάστηκε από τις αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες βραβεύτηκαν και τοποθέτησε την έναρξη των εργασιών εντός του 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2026.

Οι νέες εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε κάποιες νέες εξαγγελίες. Η πρώτη αφορά στο νέο γήπεδο του Άρη το οποίο, όπως είπε, θα γίνει στη λογική της διπλής ανάπλασης, σε συνεννόηση του συλλόγου με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας Χορτιάτη, σε περιοχή του οποίου, πλησίον του ΙΚΕΑ, προορίζεται να γίνει το νέο γήπεδο. Παράλληλα, σημείωσε ότι με τη σειρά του το Χαριλάου θα γίνει η «έδρα ενός μεγάλου καταπράσινου άλσους».

Αναφερόμενος στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο κ. Μητσοτάκης πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στον Ιβάν Σαββίδη λέγοντας ότι «το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει, αφού η Πολιτεία λύνει όλα τα θέματα που αφορούν στη χωροταξία και τις χρήσεις γης».

Η δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά την κατασκευή νέου ογκολογικού νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα στοιχεία (χρονοδιαγράμματα κ.ά.), παρά μόνο ότι θα γίνει σε περιοχή της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης την οποία επίσης δεν προσδιόρισε.

Στις νέες εξαγγελίες του ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε και το έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως τη Νέα Μηχανιώνα. Είπε ότι θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα, αλλά κυρίως στις πηγές χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι για το αντίστοιχο έργο στην Αττική η κυβερνητική εξαγγελία προβλέπει χρηματοδότηση των παρεμβάσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης συπεριέλαβε επίσης στα μελλοντικά έργα την αναβάθμιση του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου, την κατασκευή 17 νέων σχολικών κτηρίων στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για το θέμα του πάρκου καινοτομίας THESS-INTEC είπε ότι η Πολιτεία έκανε τις κινήσεις που έπρεπε και πλέον “είναι η ώρα να μιλήσει και η επιχειρηματική κοινότητα”.