Skip to main content

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία για θετική ατζέντα και αποφυγή προκλήσεων

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν» - Τι λέει το Μαξίμου

Για συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος» στην 50λεπτη συνάντηση και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».

Όπως σημειώνεται, συμφωνήθηκε να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει κάθε πρόθεση να προχωρήσει την θετική ατζέντα που διατυπώθηκε πρόσφατα από κοινού από τους αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών (Φραγκογιάννης-Ονάλ).

Παράλληλα οι συνομιλίες για τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με κορυφαία το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα του προσφυγικού, στο οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στο βαθμό που δεν θα επαναληφθούν προκλήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν στον Έβρο το Μάρτιο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Kathimerini.gr, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε ότι θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τις ελληνικές αρχές. Το ελληνικό αίτημα για τις επιστροφές εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχει παρέμβει επ’ αυτού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αποτέλεσμα.