Skip to main content

Μητσοτάκης – Πλένκοβιτς: Κοινός στόχος η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα τον Κροάτη ομόλογό του - Γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και οικονομικά θέματα στη Μεσόγειο στην ατζέντα.

Με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, «που βρήκαμε λίγο χρόνο να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου έγγραφο, τη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι προσωπικά για την στήριξη που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ατζέντα βρίσκονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα. «Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός και νομίζω αποτελεί πολύ καλή συχνότητα όσον αφορά τα ταξίδια μας εδώ», ανέφερε.

Ο κ. Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα, εκφράζοντας τη λύπη του για τις καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. «Ασφαλώς δείξαμε αλληλεγγύη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με το Canadair που εστάλη αμέσως, με το πλήρωμά του. Αλλά κι εσείς μας βοηθήσατε αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, κι αυτό ήταν έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», σημείωσε.

Η Κροατία συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.