Skip to main content

Μητσοτάκης: 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο και αύξηση κατώτατου μισθού

Έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 12ο Συνέδριο του κόμματος. Αναλυτικά οι εξαγγελίες του

Έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 12ο Συνέδριο του κόμματος. 

Οι δύο βασικές δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνησή του θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Στόχος είναι το ποσό να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και να δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. "Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω", σημείωσε. Όπως ανέφερε, εάν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10%  την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%, δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ. 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε:

-Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

-Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

-Θα θεσμοθετήσει για τις νέες μητέρες τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

-Θα καθιερώσει (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) το πρόγραμμα "Βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

-Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για δέκα μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

«Αυτονόητη είναι η στήριξή μας στις πολύτεκνες οικογένειες. Τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα επαναφέρουμε στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας…Με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου.

«Έντεκα λέξεις να θυμάστε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων. Ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις. Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Έτσι βλέπουμε εμείς το αύριο. Με εξωστρέφεια και καλλιέργεια όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου», ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη.