Skip to main content

Μητσοτάκης από Πράγα: Ίσως να μην αρέσει στον Ερντογάν να του απαντούν (vid)

«Έτσι λειτουργεί η ΕΕ και η Eυρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ένταση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.

 

 

«Είναι καμιά φορά καλύτερο αυτά να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται οι τουρκικές απόψεις σε μονολόγους. Ενδεχομένως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει συνηθίσει να του απαντάνε, αλλά έτσι λειτουργεί η ΕΕ και η Eυρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ένταση που υπήρξε ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να πιστεύω ότι ενδεχομένως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να δρομολογήσουμε αποκλιμάκωση φραστικών εντάσεων και να καθίσουμε επιτέλους να συζητήσουμε και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μία μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Δεν θα μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτήν την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

Σχετικά με το εάν διέγνωσε κάποια απειλή κατά της Ελλάδας στα λεγόμενα του κ. Ερντογάν με το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη στην κυριαρχία κάποιας άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Όλοι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί»

Ερωτηθείς αν οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές.

«Άρα, το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει πράξη. Να τονίσω επίσης ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί, υπάρχει για πρώτη φορά επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία, αν θέλει να έχει -όπως ισχυρίζεται- μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός ευρωπαϊκής οικογένειαςν εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτόν το δρόμο».

«Έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό»

Αναφορικά με την ελληνική πρόταση για την τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Χαίρομαι, γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να διασφαλίσει ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».

Όπως διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές». Για τον λόγο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».