Skip to main content

Μητσοτάκης: Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης το 2020

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός

Ελαφρύνσεις και ευνοϊκά μέτρα για τη μεσαία τάξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2020.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020, ανακοίνωσε ένα ακόμα θετικό μέτρο στο πλαίσιο της μείωσης των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8%. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο. Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του επόμενου Αυγούστου.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2020, που πληρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», για να προσθέσει: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου".

Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. "Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη" είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

Ο προϋπολογισμός του 2020 συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη και ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές

"Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις" είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως "δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους".

Σημείωσε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.