Skip to main content

Μητσοτάκης για Θεσσαλονίκη: Δεν είχαμε εισήγηση να πάρουμε μέτρα νωρίτερα

Στο κόκκινο το σύστημα υγείας στη Μακεδονία, αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις αποσυμφόρησης, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη

Δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση από την Επιτροπή, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status FM 107,7.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και εάν ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η πόλη την εβομάδα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη απαντήσει στη Βουλή, αλλά θα απαντήσω και εδώ. Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε στο δεύτερο λοκνταουν όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ίσως, όντως, να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση».

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που σχημάτισε για τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας τις οποίες επισκέφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρά την πρωτοφανή πίεση στο ΕΣΥ, τα νοσοκομεία μας αντέξανε, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν. «Είχαμε αρκετά ενθραρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες: μείωση στο ιικό φορτίο, καλύτερη εικόνα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σημαντικά μειωμένες εισαγωγές στη χθεσινή εφημερία. Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε περισσότερα εξιτήρια από όσες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό».

Όμως, έσπευσε να προσθέσει, έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Όπως είπε, ειδικά στη Μακεδονία η ένταση στο σύστημα είναι στο maximum, το σύστημα υγείας λειτουργεί στα κόκκινα εδώ και εβδομάδες. «Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους διασώστες», είπε.

 

«Υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των πολιτών μας. Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε την τελευταία εβδομάδα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», συνέχισε και τόνισε πως «δεν πρέπει να προσπερνάμε αυτήν την τραγωδία που συμβαίνει καθημερινά. Κάθε απώλεια από τον ιό είναι τραγωδία», ευχόμενος τα ειλικρινή συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν ανθρώπους από τη λοίμωξη Covid-19.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο για δύο ταχύτητες στην άρση των μέτρωη, απέφυγε να συγκρεκριμενοποιήσει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι «θα πάρουμε πάρα πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μη διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα». «Θα εξετάσουμε τα στοιχεία, μας ενδιαφέρουν και τα τεστ και ο δείκτης θετικότητας, αλλά περισσότερο η αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μικρότερη πίεση στον πυκνό αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μικρότερη περιφερειακά της πόλης», ανέφερε για την κατάσταση στην πόλη.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν επιτάχθηκαν περισσότερες κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να το κάνουμε. Συνεργαστήκαμε με τους ιδιώτες και όπου δεν προχώρησε η συνεργασία κινηθήκαμε αναλόγως (σ.σ. προχώρησαν οι επιτάξεις)».

Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για κορωνοϊό στη Βόρεια ελλάδα που να μένει αναξιοποίητη και επισήμανε ότι όλοι οι ασθενείς περιθάλπτονται. «Έχουμε κρεβάτια κενά και καλώς γίνονται οι αεροδιακομιδές», είπε εξηγώντας ότι «αντιμετωπίζουμε μία πανδημία, είναι καθολική, είναι έντονη και δοκιμάζει τα συστήματα υγείας παντού, σε όλον τον κόσμο».

Η εισήγηση του υπουργείου είναι ως προς τις κλινικές ότι δεν απαιτείται προς το παρόν νέα επίταξη», κατέστησε σαφές, σημειώνοντας ότι σε όλη τη χώρα σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 1.230 ΜΕΘ.

Εκπρόσωποι από Θεσσαλονίκη στην επιτροπή επιδημιολόγων

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, του ζήτησαν εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή Επιδημιολογίας. «Ήταν ένα πολύ εύλογο αίτημα, το δεχθήκαμε αμέσως», ανέφερε ο πρωθυπουργός.