Skip to main content

Μητσοτάκης για Θεσσαλονίκη: Πέσαμε έξω - Ευθύνες και στους τοπικούς άρχοντες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

Στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του κατά τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλοι όσοι επεδίωξαν να γιορτάσουν έτσι όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου».

«Η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε, ναι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για να δηλώσει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης εννοούσε πως «πέσαμε έξω στην εκτίμηση της Θεσσαλονίκης, όχι στον τουρισμό, και όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είπε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν». «Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω» πρόσθεσε και τόνισε πως «αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται».

Αποδεχόμενος προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και την στήριξη των πολιτών.

Όπως είπε για την αναστολή πλειστηριασμών, «είναι σωστή η πρόταση του κ. Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Συμφωνώντας με τη διαπίστωση του κ. Τσίπρα για παιδιά που δεν δύνανται να συνδεθούν με τηλεκπαίδευση, ανέφερε πως ήδη έχουν διαμοιρασθεί 40.000 τάμπλετς και λάπτοπ στα σχολεία, με στόχο να φτάσουν τα 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021 όπως καθορίζει το πρόγραμμα. «Θα αιτηθώ στο υπουργείο Παιδείας να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αν είναι δυνατόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ως προς την ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών είπε: «Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πώς θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει εως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Τέλος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού covid να αγκαλιαστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.

»Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα. Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί.

»Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.

»Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος.

Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν: Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.