Skip to main content

Μητσοτάκης: Μεγάλο εθνικό στοίχημα ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Το θέμα της έναρξης του εμβολιασμού στη χώρα μας ήταν το κυρίαρχο θέμα στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ως το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών χαρακτήρισε τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer και όπως είπε, «την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί». «Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι ακόμα και να προχωρήσει ο εμβολιασμός «θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. « Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε σε δύο νομοσχέδια που συζητούνται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα συζητήσουμε σήμερα επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδικότερη αναφορά σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το πρώτο, για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούργιο σύστημα. Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος», είπε.

Κάνοντας, δε, έναν απολογισμό του 2020 τόνισε ότι ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων. «Αλλά πιστεύω ότι αυτόν τον θετικό απολογισμό τον μετατρέπουμε σήμερα σε εμπειρία, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Και γι’ αυτό ένα από τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021. Έχουμε μία πλούσια ημερήσια διάταξη με θέματα που αφορούν πολλούς τομείς: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση. Όλα, όμως κατατείνουν σε ένα στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.