Skip to main content

Μητσοτάκης: Μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης

Αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιείται για τη γενετήσια αξιοπρέπεια, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Σειρά πρωτοβουλιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες έχουν διπλό στόχο, από τη μία να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος και από την άλλη, να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

«Οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσω έχουν στόχο τη δίκαιη τιμωρία του παρελθόντος και του παρόντος και να αποφευχθούν τα εγκλήματα του μέλλοντος. Αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιείται για τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Η παραγραφή για κακοποίηση ανηλίκων αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος. Δημιουργείται το metoo.gov.gr» σημείωσε επίσης.

Ακόμα είπε πως στο πειθαρχικό που αφορά δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, δυνάμεις ασφαλείας, θεσπίζεται πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Τέλος ανακοίνωσε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης σε όλα τα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο σεβασμός στο άλλο φύλο και στη διαφορετικότητα πρέπει να διδάσκεται. Η πολιτική έχει ηθική γιατί στηρίζεται σε αρχές και το κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η δημοκρατία δεν διστάζει να κοιτάξει στα μάτια κανένα πρόβλημα. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να το κάνουμε».