Skip to main content

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών, κίνητρα για επενδύσεις

Αναλυτικά ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε στην 81η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα Μαδούρο δεν χωρούν, τόνισε.

Τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παρουσίασε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο. Εντός δύο ετών, θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις στο 20% και η φορολόγηση στα μερίσματα από 15% στο 5%. Επίσης, θα επανέλθει ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Παράλληλα, θα αυξηθεί το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ. "Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας και μείωση των στόχων για πλεονάσματα", υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

"Η ευθύνη μου προς τους Έλληνες είναι να προτείνω ένα σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Στέλνω στη νέα γενιά, ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής", τόνισε.

 Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούληση του προέδρου της ΝΔ στην κυβερνητική του θητεία είναι να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Όπως είπε, οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

Μείωση δαπανών

Η πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών θα συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις.

"Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους.

Συγκεκριμένα, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα", υπογράμμισε.

Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Μείωση του ειδικού τέλους της ΕΡΤ

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

"Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας", τόνισε.

Κίνητρα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για ένα αναπτυξιακού σοκ

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός ισχυρού «αναπτυξιακού σοκ» που θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις  παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Αυτό περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:

-Πρώτον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

-Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

-Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

-Και τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, η ΝΔ θα ενισχύσει με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις:

1. Αυξάνει τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

2. Μειώνει το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

3. Στηρίζει τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα θα ληφθούν θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζοντας πρωτίστως στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικά ως προς το περιβαλλοντικό της σκέλος. Επίσης, θα ολοκληρώσει το χωροταξικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης.

"Η σημαντικότερη όμως μεταρρύθμιση, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους. Είναι η προϋπόθεση για την εφαρμογή κάθε άλλης μεταρρύθμισης.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που:

-θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων

-θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης

-θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους καλύτερους υπαλλήλους του και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας

-θα κάνει το άλμα στην ψηφιακή εποχή, θα επιβάλλει παντού την ψηφιακή υπογραφή και θα επιτρέπει στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους".

Ο κ.Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο για μια νέα εθνική συστράτευση απευθυνόμενος ειδικά στην επιχειρηματική ελίτ, στον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο καθώς και στους Έλληνες του εξωτερικού.

"Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης μικρότερο ή μεγαλύτερο για την κρίση της Ελλάδας. Και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στην συλλογική προσπάθεια. Ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα, που στο παρελθόν είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της. Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία συλλογικά.

Να τελειώσουμε με τις συνήθειες του παρελθόντος. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις.  Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.  Δεν είναι η ώρα της αποχώρησης. Είναι η ώρα της επιστροφής. Είναι η ώρα της προσπάθειας για την πατρίδα. Είναι καθήκον".

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ότι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία.

"Το σχέδιο μας προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις Τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους. Δίνουμε ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά και δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Αποκαλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που- σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν. Δίνουμε μία συνολική λύση - ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για μία επιχείρηση, για παράδειγμα, που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών τους έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής. Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό. Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Θα κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την πατρίδα στην έξοδο από την κρίση. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για τις προϋποθέσεις μίας συμμετοχικής ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών", επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σήμερα μπαίνει τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. "Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές", εξήγησε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα βασιστεί στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. "Η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κομματικές προσλήψεις", είπε.

"Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δεν θα ανεχθώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. Από την πρώτη μέρα θα υλοποιήσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει, αλλά θα το ενισχύσει", συνέχισε.

Ο Τσίπρας πρέπει να φύγει - Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα Μαδούρο δεν χωρούν

Ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. "Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα.όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τότε φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Τσίπρα. Παρεμβαίνει συνεχώς στη δικαιοσύνη". Όπως είπε, η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. "Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει", υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική εξασθένηση των αρμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.  "Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση. Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της Συνταγματικής τάξης. Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, πόλη σύμβολο των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, στέλνω στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρο μήνυμα. Φτάνει πια! Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέτρα για τη μέση οικογένεια -Σταματά η ανοχή στην παραβατικότητα

Για τη στήριξη της μέσης οικογένειας, που έχει πληγεί από την κρίση ο κ.Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό θα χορηγήσει κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι εντός δύο ετών το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη. "Με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό. Εξορθολογούμε τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος που δημιουργούν μεγάλη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος", εξήγησε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημόσια παιδεία, που την χαρακτήρισε τον πιο σημαντικό ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. "Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Η παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους", σημείωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ανοχή στην παραβατικότητα θα σταματήσει. "Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές. Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων", επισήμανε.