Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία (vid)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γαλλία.

Στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην ΕΡΤ από το Παρίσι, μέσα από το μουσείο του Λούβρου.

Στην αρχή της συνέντευξης, μιλώντας στον Νίκο Αλιάγα και την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Γαλλίας και της Ελλάδας. «Η Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή και περήφανη για τη δική της ταυτότητα. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Έλληνες και Ευρωπαίοι» επισήμανε.

«Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή, αύριο το πρωί θα κάνουμε δηλώσεις με τον πρόεδρο Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η «επισφράγιση» της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν.

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα της χώρας μας ως ευρωπαϊκά.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο, έπειτα από ένα ήσυχο καλοκαίρι, να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο φθινόπωρο και αναφέρθηκε σε συμφωνίες με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και μπορούμε να βρούμε και τομείς συνεργασίας, όπως το μεταναστευτικό, αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον γείτονα και το διεθνές δίκαιο στα μεγάλα ζητήματα» υπογράμμισε και συνέχισε, λέγοντας ότι «στις απειλές της Τουρκίας θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας, που είναι και όρια της Ευρώπης και προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

«Θα ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ» ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην Ένωση που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι μεταναστευτικές ροές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 90%, ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.

Μιλώντας, δε, για τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. «Αν ο κ. Σολτς είναι καγκελάριος, προσβλέπω σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί του και το Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό το αναγνωρίζει ο κ. Σολτς και η κυρία Μέρκελ το αναγνώριζε. Η συζήτηση θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και, όποιος και αν είναι καγκελάριος, θα δεχθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές» υπογράμμισε..

Πηγή: protothema.gr