Skip to main content

Μητσοτάκης: Να βελτιώσουμε με ρεαλισμό τα αρνητικά των Πρεσπών

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Summit. Τι είπε για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία

Φίλους αποκάλεσε τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αποψινή του ομιλία στο Thessaloniki Summit.

Για το ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΕΕ κρατά ανοιχτές τις πόρτες για τα δυτικά Βαλκάνια και εύχεται κάποια στιγμή και στα Τίρανα και στα Σκόπια να κυματίζει η ευρωπαϊκή σημαία. Πρέπει ωστόσο, είπε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Για τη Β. Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχουμε χρέος να βελτιώσουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα από αυτά είναι οι εμπορικές ονομασίες. «Αύριο θα βρεθώ σε μακεδονικά οινοποιεία, στην Ημαθία, και πρέπει να θεραπεύσουμε προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση του όρου μακεδονικός οίνος από Σκόπια να κρασιά», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η συνεργασία. Βασιζόμαστε σε τρεις άξονες συνεργασίας:

1.Διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες.
2.Είσοδος όλων των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
3.Προώθηση της διασυνδεσιμοτητας με διμερή ή πολυμερή σχήματα, στις υποδομές, στις συγκοινωνίες, στις μεταφορές, στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή μας πορεία, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Eίπε, επίσης, ότι συζήτησε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για έναν νέο οδικό άξονα, που θα συνδέσει με ακόμη πιο σύγχρονους όρους τις δύο χώρες, χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του, κάνοντας συνεχώς αναφορές στις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι αύριο θα επισκεφτεί τη Hellenic Steel στα Διαβατά, που μπαίνει σε τροχιά επανεκκίνησης με μία επένδυση ύψους 100 εκατ. Ευρώ και τη δημιουργία 400 θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά -κυρίως φορολογικά- μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση θέλοντας να παρουσιάσει το πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ανακοίνωσε επίσης τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων και το νέο ασφαλιστικό ως τα δύο νέα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η χώρα μας θα σταθεί δυναμικός και αξιόπιστος αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, είπε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης, διαβάζοντας άρθρο του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Κηρυκα Χανίων με εκδότη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1909.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββακης, υποδεχόμενος τους πρωθυπουργούς τόνισε την ανάγκη για διαρκή και αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ των χωρών της βαλκανικής ως παράγοντα ανάπτυξης.

Τόνισε ότι με χώρο αναφοράς την Ελλάδα και σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη μπορούμε όλοι μαζί να χαράξουμε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιλογή μας είναι οι διεθνείς συνέργειες κι όχι η διεθνής απομόνωση, είπε. 

Ο κ. Σαββακης είπε ότι πλέον η χώρα ανακάμπτει με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζονται, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι σαφώς θετικά.