Skip to main content

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Δεν δεχόμαστε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στο Κυπριακό

Μια ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο όπου έδωσαν το «παρών» τόσο τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία τον καταχειροκρότησαν, όταν ανέβηκε στο βήμα.

Στην ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στο Κυπριακό, ενώ έστειλε το μήνυμά του και προς την Τουρκία, καταχειροκροτούμενος πολλές φορές από τα μέλη του Κογκρέσου. 

«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας μιας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ρωτώ: σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοικτή πληγή στον ελληνισμό και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Κανείς δεν θα δεχθεί μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες.

Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ανοικτή πράξη επιθετικότητας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Σημειώστε επίσης ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στην να πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν λαμβάνεται αποφάσεις για εξοπλισμούς κρατών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». 

Ιστορικοί δεσμοί και πόλεμος στην Ουκρανία

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των "πιστεύω" στην ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι.

Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Αρχαία Αθήνα. Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τη δημιουργία της αμερικανικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε. Η δημιουργία της δικής σας Δημοκρατίας ήταν το νερό στο αυλάκι, ένα μοντέλο για τoυς καταπιεσμένους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Δημοκρατία και την ελευθερία ως διδάγματα του παρελθόντος με το βλέμα στο μέλλον: «Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας» συνέχισε.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αφελώς πιστέψαμε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης. Ότι η ένωση της Ευρώπης θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τώρα, γνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος. Κοιτάμε προς το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη, που δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη, για να εγκατασταθούν οι Έλληνες της Κριμαίας, που ήθελαν να ξεφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας συγκρίσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία που έδωσαν οι Έλληνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.