Skip to main content

Μητσοτάκης στο LSE: Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο London School of Economics για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό, τις εκλογές.

Σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics στο Λονδίνο συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Kevin Featherstone, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον βασιλιά Κάρολο και παρότι απάντησε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Πρόσθεσε επίσης πως η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση, επανέλαβε πάντως πως δεν θα τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».

«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης είπα πως «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολιτική ανοιχτών θυρών. Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσουμε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει», αν ωστόσο βρίσκονται σε κίνδυνο «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι στη θέση της Μόριας στη Λέσβο έχει γίνει μια σύγχρονη δομή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στη Σάμο, ενώ άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στο περιστατικό του περασμένου Αυγούστου με τους 38 μετανάστες σε νησίδα του Έβρου και στο πώς παρουσιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, για τα οποία είπε πως «δεν είναι πάντα αντικειμενικά». «Αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι. Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί», δήωσε και συνέχισε: «Για 2 εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα» και αναφέρθηκε ειδικά στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». «Όταν τους δώσαμε όλα τα στοιχεία, κατέβασαν το θέμα, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη. Όταν κατέβηκε η ιστορία, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει», ενώ έκανε λόγο και για «πληροφοριακό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας».

Για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων απάντησε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι κακόβουλα λογισμικά ήταν ενεργά στην Ελλάδα και πριν αναλάβουμε» και συμπλήρωσε ότι εισάγεται ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι για τα πολιτικά πρόσωπα χρειάζεται η έγκριση του προέδρου της Βουλής, καθώς, όπως είπε, «υπάρχει η αίσθηση ότι ένας Πρόεδρος είναι πιο αντικειμενικός από έναν υπουργό, για ν' αποκαταστήσουμε ένα θεσμικό σφάλμα».

Όσον αφορά το θέμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών το 2023 εξήγησε ότι με βάση την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ποσοστό 45-46% για την αυτοδυναμία κάτι που όπως είπε «είναι πρακτικά αδύνατο». Έκανε όμως την εκτίμηση ότι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική η Ν.Δ. θα πάρει ποσοστό 37-38% και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.