Skip to main content

Μητσοτάκης για καύσιμα: Η νέα ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα καύσιμα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

 «Δε θα είναι οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου. θα είναι μια προς μια στοχευμένη λογική και η οποία δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων από αυτό που γίνεται με τον πληθωρισμό. «Από την άλλη έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία», προσέθεσε. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για την επόμενη… πενταετία θα έθετε ως στόχο την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Νωρίτερα, μιλώντας σημείωσε ότι πρέπει ως κυβέρνηση να τρέξουμε πιο γρήγορα διότι οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

«Μπορεί να είμαστε εμείς ικανοποιημένοι με την πρόοδό, αλλά δεν λειτουργούμε όμως σε κενό. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα με εμάς και δεν είναι αυτές τις στάσιμες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, θυμίζοντας ότι ακόμα και μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν δεν υπήρχε η πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο όπως αυτό που χρηματοδότησε το ταμείο ανάκαμψης που μας επιτρέπει να έχουμε σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους», προσέθεσε.

«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ό,τι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Κι αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος, και στις αγορές κεφαλαίων, και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους. Και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα, και στις επιχειρήσεις, και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Το ρίσκο "Ελλάδα" έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023».

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους».

 

Σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, «ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα». Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ως προτεραιότητες, την επιδότηση του κόστους της ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.