Skip to main content

Μητσοτάκης: Θα τελειώσουμε σχετικά σύντομα με την περιπέτεια της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ μέσω τηλεδιάσκεψης τόνισε αφενός ότι «έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας».

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον εν μέσω μιας δύσκολης πραγματικότητας εξέπεμψε κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους πλήττονται από τα μέτρα που ελήφθησαν.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές τόνισε αφενός ότι «έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας» και επισήμανε την αντίδραση της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί «και τα οποία τα πήραμε πάλι νωρίτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -με μικρότερο, δηλαδή, αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες» όπως είπε- θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν.

Αλλά πρόσθεσε, ότι «επειδή η κοινωνία μας εμπιστεύεται, εμπιστεύεται την κυβέρνησή μας, υπάρχει μια ρεαλιστική ελπίδα η οποία είναι εύλογη και την οποία πρέπει να καλλιεργούμε, ότι παρά τις δυσκολίες σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι την θεωρεί διαχειρίσιμη και απολύτως αντιμετωπίσιμη.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μέτρο σύγκρισης»

«Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όμως, το μέτρο σύγκρισης και επιτυχίας της πολιτικής μας, δεν μπορεί να είναι τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν αναμετριόμαστε με την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κυβερνητικά πεδία» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Αναμετριόμαστε με τις προσδοκίες των πολιτών»

Ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες ελήφθησαν μέτρα πιο νωρίς, όπως η περιοχή της Κοζάνης που ήταν η πρώτη η οποία μπήκε σε ζώνη αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης με πολύ αυστηρά μέτρα, και τώρα διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα εκεί να μειώνονται.

«Το ίδιο έχει γίνει και στην Καστοριά. Άρα, ξέρουμε ότι τα μέτρα δουλεύουν, θα δουλέψουν και τώρα και ελπίζω ότι μετά από έναν μήνα θα μπορούμε να επανέλθουμε σε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο -τονίζω το πιο κανονικό Δεκέμβριο- όχι κανονικό, πιο κανονικό Δεκέμβριο. Αλλά είναι βέβαιον ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των πληγέντων από τα μέτρα»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού και της διασκέδασης που πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα και τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους πλήττονται όπως έγινε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμε ποτέ κανέναν κλάδο. Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε. Γνωρίζουν, όμως, και οι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και εργαζόμενοι ότι όπως σταθήκαμε κοντά τους τις δύσκολες εποχές της άνοιξης, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, έλαβαν τον λόγο 30 βουλευτές.

Να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης

Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που προήδρευσε μέσω τηλεδιάσκεψης στη σημερινή συνεδρίασή της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Μας έτυχαν πολλά μαζεμένα, θέλω όμως να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου από τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διότι σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. Και θα κινηθούμε ακριβώς στους ίδιους ρυθμούς, όπως έχω προδιαγράψει και στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη και για το επόμενο εξάμηνο», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές της ΝΔ, αναφερόμενος στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Έχουμε μία σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω covid», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Το έχω πει πολλές φορές, το ξαναλέω και σήμερα, προφανώς και δεν επαναπαυόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε από τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε ότι ως κυβέρνηση έχουμε ένα απόθεμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, όμως έχουμε υποχρέωση κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «είναι υποχρέωσή σας να "ενοχλείτε" και την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει η ΚΟ στην επικοινωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία, ζήτησε από τους βουλευτές να συνεχίσουν πιο ουσιαστικά και πιο παραγωγικά τη συνεργασία τους με τα υπουργεία, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ειδικό ρόλο που έχουν τα στελέχη της ΚΟ, τα οποία προέρχονται από επιβαρυμένες περιοχές.