Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Βουλής και Τράπεζας της Ελλάδος

Υπεγράφη σήμερα το Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος - Τι δήλωσαν Τασούλας και Στουρνάρας

Τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, επισκέφθηκε σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Στουρνάρας, προκειμένου να του επιδώσει την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2020-2021. Κατά τη συνάντηση που είχαν, υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος για τη συγκέντρωση, την ψηφιακή επεξεργασία και τη διάθεση των ιστορικών δημοσιονομικών στοιχείων του ελληνικού κράτους για την περίοδο 1833-1995.

Το έργο ανατίθεται στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και στο Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στους ιστότοπους της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος.  

Παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Υπογράψαμε μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και ειδικότερα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής με το Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση την οποία οι δύο φορείς θα αναδείξουν και θα ψηφιοποιήσουν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους από τη σύστασή του -και αυτό σχετίζεται με τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας- από το 1833 έως το 1995. Αυτή η σπουδαία ερευνητική δουλειά, που δεν έχει προηγούμενο, θα συμβάλει πάρα πολύ στην κατανόηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας ανά τους αιώνες και θα είναι στη διάθεση κάθε ερευνητή, κάθε πανεπιστημίου, κάθε πολίτη, όταν με το καλό ολοκληρωθεί».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσε:

«Σήμερα το μέλλον είναι ο ψηφιακός και ο “πράσινος” μετασχηματισμός της οικονομίας. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο στηρίζουμε πάρα πολλές ελπίδες κι εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ίσως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μας δίνει ελπίδα ότι μετά από μια σειρά από κρίσεις στην Ελλάδα, με τελευταία την κρίση της πανδημίας, θα μπούμε σε μία περίοδο με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Για το Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ Βουλής των Ελλήνων και Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως «όταν οι επιστήμονες και των δύο Οργανισμών δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος».