Skip to main content

Μόλις ένας Θεσσαλονικιός και πέντε Βορειοελλαδίτες στη νέα κυβέρνηση των 58

Καραμανλής, Παναγιωτόπουλος, Καλαφάτης, Βεσυρόπουλος, Γεωργαντάς και Αραμπατζή οι μόνοι βουλευτές Β. Ελλάδας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με το δικό του μήνυμα αποχαιρέτισε πριν από λίγο ο Θεόδωρος Καράογλου το Διοικητήριο, καθώς με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει πλέον ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αυτούς τους 18 μήνες, αναθέτοντάς μου τα ηνία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Πιστεύω ότι συνέβαλα τα μέγιστα στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 για την αναγέννηση της Β. Ελλάδας! Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον Σταύρο Καλαφάτη. Συνεχίζω τον αγώνα από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, ως πιστός στρατιώτης της ΝΔ», είναι το μήνυμα του κ. Καράογλου.

Ο κ. Καλαφάτης είναι πλέον ο μόνος Θεσσαλονικιός βουλευτής στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε ήταν ο κ. Καράογλου στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρά τις σχετικές φήμες ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να ενέτασσε στο κυβερνητικό σχήμα κι άλλους από τους συνολικά δέκα βουλευτές σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, εντούτοις η εκπροσώπηση του νομού παραμένει πενιχρή και στη νέα κυβέρνηση.

Με βάση τα τοπικά κριτήρια, σε ένα πολυμελές κυβερνητικό σχήμα θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης, εντούτοις, όπως πληροφορείται η Voria.gr, το κριτήριο του τόπου εκλογής δεν ελήφθη υπόψη ή στην καλύτερη περίπτωση δεν βάρυνε αρκετά στις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να αξιοποιήσει περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές, όμως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονταν και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι στον κ. Καλαφάτη είχε προταθεί στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη η θέση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, όμως ο ίδιος προτίμησε να γίνει γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Έτσι, πέραν του κ. Καλαφάτη και για ευνόητους λόγους του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, οι άλλοι πέντε βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης (Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας) και οι τρεις της Β' Θεσσαλονίκης (Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος) μένουν εκτός και της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μικρή είναι και η εκπροσώπηση συνολικά της Βόρειας Ελλάδας στη νέα κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 16 νομούς οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές που συμμετέχουν στο νέο σχήμα είναι μόλις πέντε στα συνολικά 58 μέλη εξαιρουμένου του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τους: Απόστολο Βεσυρόπουλο (υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας – βουλευτής Ημαθίας), Νίκο Παναγιωτόπουλο (υπουργός Εθνικής Άμυνας – βουλευτής Καβάλας), Γιώργο Γεωργαντά (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – βουλευτής Κιλκίς), Κώστα Αχ. Καραμανλή (υπουργός Υποδομών και Μεταφορών – βουλευτής Σερρών) και Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός αρμόδια για θέματα Αλιευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – βουλευτής Σερρών).