Skip to main content

MOMus: Νέες διαδικτυακές συναντήσεις «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε»

Με τον τέταρτο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων επιστρέφει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα του MOMus «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε».

Eπιστρέφει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου με τον τέταρτο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων το πρόγραμμα του MOMus «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε». Οι δεκαπέντε, ανανεωμένες ως προς τη θεματολογία, τη δομή και την στοχοθεσία τους συναντήσεις θα καλύψουν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, με υλικό από όλες τις Διευθύνσεις του MOMus, προτείνοντας καλλιτεχνικές διαδρομές μέχρι να «συναντηθούμε ξανά στους αγαπημένους μας μουσειακούς χώρους», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ενότητες όπως οι ουτοπίες της ρωσικής πρωτοπορίας και το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μέσα από αυτές, οι Έλληνες εικαστικοί της διασποράς και η πορεία τους, κινήματα σύγχρονης τέχνης και οι εκπρόσωποί τους, η δυναμική του ήχου και της περφόρμανς, εκθέσεις που παρουσιάστηκαν ή/και θα φιλοξενηθούν στους χώρους του MOMus, είναι κάποια από τα σημεία που θα διαπεράσουν οι συμμετέχοντες στον νέο κύκλο συναντήσεων με τους επιμελητές του φορέα.

H συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό αλλά απαιτείται προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενώ η έναρξη δηλώσεων συμμετοχής για τις συναντήσεις του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου στο email momusmuseums@gmail.com ενώ για τις συναντήσεις του Μαρτίου στις 1/3 στο ίδιο email.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές:

•Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δηλώνουν τον τίτλο και την ημερομηνία της συνάντησης που τους ενδιαφέρει, ώστε στη συνέχεια να λαμβάνουν το σχετικό υλικό.

•Βασική προϋπόθεση η σύνδεση στο διαδίκτυο, σε πλατφόρμα zoom.

•Μέγιστος χρόνος διάρκειας: 2:30 ώρες

•Για να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, προτείνεται ως μέγιστη συμμετοχή οι τέσσερις (4) συναντήσεις ανά μήνα.

•Πληροφορίες-διευκρινίσεις: momusmuseums@gmail.com

Συντονισμός: Εύη Παπαβέργου, Χριστίνα Παπαϊωακείμ

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Μαρία Κοκορότσκου, Ελένη Κωτσαρά, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σύρογλου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα

Αναλυτικό πρόγραμμα

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2021

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου & Παρασκευή 5 Μαρτίου

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη 19:00

Έργα τέχνης από τη Συλλογή Κωστάκη και ειδικότερα από την έκθεση «Utopia Revisited» αποτελούν το μέσον πλοήγησης των δύο διαδικτυακών συναντήσεων του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας ήταν το τοπίο, η φύση και ο χώρος μέσα από νέες οπτικές και με καινοτόμες για την εποχή προσεγγίσεις. Θέματα που πάντα είναι επίκαιρα στην τέχνη, εξετάστηκαν υπό το πρίσμα των θέσεων των διαφόρων καλλιτεχνικών κινημάτων της εποχής και έγιναν πεδία πειραματισμού και εικαστικών προτάσεων. Στη σύντομη -αν και εμβριθή καλλιτεχνικής παραγωγής- διάρκεια των ρωσικών πρωποριακών κινημάτων, ο ρυθμός του πειραματισμού και των νέων ιδεών ήταν τόσο οξύς, ώστε όταν οι καλλιτέχνες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν σε μια συμβατική στιλιστικά απεικόνιση της πραγματικότητας, δεν βρήκαν ξανά το τοπίο που άφησαν πίσω.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου & 11 Μαρτίου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 19:00

Στις δύο διαδικτυακές συναντήσεις του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα περιηγηθούμε στις μόνιμες συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οι οποίες αποτελούν και τον πλούτο του. Επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών οι οποίοι, μέσα από έντονα χρώματα, σχήματα, υλικά και «παιχνίδια», διαμόρφωσαν την εικαστική τους γλώσσα και άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη των τελευταίων δεκαετιών.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου

ΑΦΑΙΡΕΣΗ. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 19:00

Μεταπολεμικά, η στροφή πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών προς την αφαίρεση, ορίζει την τομή και την ανανέωση, αποτυπώνοντας την ανάγκη αναπροσανατολισμού και συγχρονισμού της ελληνικής τέχνη με τα σύγχρονές της διεθνείς τάσεις. Παράλληλα, σηματοδοτεί την υπέρβαση και τη ρήξη από συντηρητικά πλαίσια και ελληνοκεντρικές αναγνώσεις του Μοντερνισμού.

Η διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά εκκινεί από τη διπλή έκθεση «Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση» που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2019. Μαζί βλέπουμε διαφορετικές εκδοχές της αφαίρεσης σε έργα σημαντικών Ελλήνων δημιουργών -όπως ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Δημήτρης Κοντός, ο Αχιλλέας Απέργης, η Άλεξ Μυλωνά, η Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου κ.ά- από τις συλλογές του MOMus,και όχι μόνο.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

STELARC. ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 19:00

Ο Stelarc -τιμώμενο πρόσωπο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2019- επικεντρώνεται καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας στον
επαναπροσδιορισμό του ανθρώπινου σώματος και των εναλλακτικών δυνατοτήτων του, μέσα από τη ρομποτική, την προσθετική, το ίντερνετ και τη βιοτεχνολογία.  Στη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών η έννοια του «παρωχημένου σώματος» αντανακλάται μέσα από τη δουλειά του Stelarc και αποτελεί τη βάση τη συζήτησης, παράλληλα με τις προεκτάσεις του σώματος που δίνει ο ίδιος, πέρα από τα φυσικά όρια και τη βιολογική φόρμα.  

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, 3 Μαρτίου, 17 Μαρτίου

ANTHROPAUSE. ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΟΗ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 19:00

Ο όρος anthropause (ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας το 2020 για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Η ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2020 επιχείρησε να αναδείξει πτυχές και βιώματα από την εγχώρια εκδοχή ενός φαινομένου μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο που έθεσε σε κίνδυνο το αγαθό της υγείας σε μεγάλη κλίμακα και ακινητοποίησε σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από ένα lockdown. Αφετηρία των τριών διαδικτυακών συζητήσεων θα είναι η συμμετοχή φωτογράφων της έκθεσης -Αλέκα Τσιρώνη (17.02), Αλεξία Πρασσά (3.03), Σάββας Κόης (17.07)- αναζητώντας την ίδια στιγμή συνδέσεις και με άλλες πτυχές του έργου καθενός/καθεμίας ξεχωριστά.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου & 16 Μαρτίου

JUST A BOWL OF CHERRIES ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 19:00

Η ομαδική έκθεση «Just a bowl of cherries» παρουσίασε στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2019 το έργο δώδεκα καλλιτεχνών οι οποίοι εξέτασαν την ιδέα της αποστολής στο διάστημα αντιπροσωπευτικών αντικειμένων σχετικά με τη ζωή στη Γη, έτσι ώστε τα εξωγήινα όντα να μάθουν για τον κόσμο μας. Με σημείο αναφοράς την εκτόξευση των πλακών Pioneer (που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1970 ως ένα εικονογραφημένο μήνυμα της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συγκέντρωσαν μια νέα επιλογή μαρτυριών της σημερινής κοινωνίας, αναλύοντας τι θα πρέπει να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές. Η έκθεση λειτουργεί ως πύραυλος…εκτόξευσης στη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, με τον επιμελητή της Νικόλα Βαμβουκλή και με εφόδια τα αντικείμενα που θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, καθώς και τα έργα των Laurie Anderson, Julien Blaine, Gary Colclough, Χρήστου Δεληδήμο, Kiluanji Kia Henda, Tamara MacArthur, Γιώργου Μαραζιώτη, Andrea Pugiotto, Virginia Russolo, Federica Sasso, Helge Skodvin και Julius von Bismarck.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

ΑΜΕΡΙΚΑ-ΑΜΕΡΙΚΑ!

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 19:00

Οι Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς στην Αμερική αποτελούν ένα ξεχωριστό και πολυδιάστατο κεφάλαιο όχι μόνο για την ελληνική ή την αμερικάνικη αλλά και για την τέχνη σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στην αιχμή πρωτοποριακών κινημάτων και τάσεων, με εικαστικές προτάσεις τολμηρές, πειραματικές και πρωτότυπες. Το έργο σημαντικών Ελληνοαμερικάνων δημιουργών όπως οι Τζωρτζ Κόνσταντ, Τζον Βάσσος, Χρύσα (Βαρδέα), Στήβεν Αντωνάκος, Κρις Γιανάκος, Αθηνά Τάχα, Ελένη Μυλωνά και Μαρκ Χατζηπατέρας, από τις συλλογές του MOMus, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για αυτό το τόσο ιδιαίτερο ταξίδι, στην διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.

Τρίτη 9 Μαρτίου

ΗΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 19:00

Πρωτότυπες ηχητικές εγκαταστάσεις και γλυπτά, αυτοσχέδιες κατασκευές και διαδραστικά περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ηχητικό και οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα εξερευνάται μια διαφορετική θεώρηση της σύζευξης εικόνας και ήχου συνθέτουν ένα άκρως πρωτότυπο πλαίσιο για τη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

Επιπλέον, έργα που θέτουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες της καλλιτεχνικής παραγωγής, το άνοιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πειραματισμούς και την επιμειξία των ειδών συνορίζουν τα θέματα της συζήτησης.  

Παρασκευή 12 Μαρτίου

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ…

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 19:00

Το Παρίσι από τις αρχές του 20ού αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών. Εμβληματικό κέντρο του Μοντερνισμού, η γαλλική πρωτεύουσα διατήρησε το κύρος και τον μύθο της στα μεταπολεμικά χρόνια συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλοντας και προωθώντας νέες πρωτοποριακές αναζητήσεις στην τέχνη.

Στη διαδικτυακή συνάντηση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά εξετάζουμε μαζί έργα από τις συλλογές του MOMus σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και εργάστηκαν στο Παρίσι, όπως οι Μάριος Πράσινος, Ντίκος Βυζάντιος, Τζον Χριστοφόρου, Κώστας Κουλεντιανός, Φιλόλαος (Τλούπας), Νίκος Κεσσανλής, Χρύσα Ρωμανού, Δανιήλ (Παναγόπουλος) και Ιάσονας Μολφέσης.  

Παρασκευή 26 Μαρτίου

O TAKIS ΣΤΟ MOMus

«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 19:00

Με αφορμή την επερχόμενη έκθεση «Takis-Ενεργειακοί Τόποι» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, τα έργα του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, Αθήνα, 1925-2019) -δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- βρίσκονται στον πυρήνα της διαδικτυακής συνάντησης του μουσείου. Μαζί ανακαλύπτουμε τον δυναμισμό και την ένταση των συνθέσεων ενός δημιουργού που αφοσιώθηκε στην έρευνα, στην παρατήρηση και στον πειραματισμό, ενός δημιουργού που έκανε τέχνη τα βιομηχανικά κατάλοιπα, ύψωσε τα γλυπτά του και φώτισε το μεταπολεμικό τοπίο, πυροδότησε τους ήχους και την κίνηση, τον χρόνο και την συμπαντική ενέργεια του κόσμου