Skip to main content

Μονή Πετράκη: Τη Δευτέρα η απολογία του ιερέα - Δραματικές μαρτυρίες των θυμάτων

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή - Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα πήρε ο 36χρονος ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι εναντίον Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη την Τετάρτη. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή.

«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου» δήλωσε ο κατηγορούμενος, εξερχόμενος της Εισαγγελίας. Ο ιερέας προσήλθε στον εισαγγελέα χωρίς τα ράσα του, φορώντας πολιτικά ρούχα.

Νωρίτερα, ο 37χρονος υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις στο Δρομοκαΐτειο. Ζήτησε ο ίδιος να μεταφερθεί σε μονάδα ψυχικής υγείας, επικαλούμενος ψυχιατρικά προβλήματα. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

«Η μέριμνα της πολιτείας σε άτομα που είναι ψυχικά διαταραγμένα δεν υφίσταται. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι. Δεν είναι νομικό τέχνασμα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα από τη Βέροια.

Εξιτήριο έλαβαν οι επτά Μητροπολίτες που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ για νοσηλεία παρέμεινε ο γραμματέας Συνοδικού.

Άτυπη συνεδρίαση για την επίθεση του υπό καθαίρεση ιερομονάχου πραγματοποίησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη την Πέμπτη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και Μητροπολιτών που δέχθηκαν την επίθεση.

Οι ιεράρχες αποφάσισαν να τοποθετήσουν στην είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου μηχάνημα οπτικού ελέγχου με ακτίνες Χ, ώστε στο μέλλον να μπορούν να αποτρέψουν σχετικά περιστατικά. Επίσης, θα ζητήσουν επιπλέον αστυνομική παρουσία.

«Αποφασίσαμε να αγοραστεί ένα μηχάνημα όπως είναι στα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες το οποίο θα ελέγχει και αυτόν που μπαίνει μέσα και τα προσωπικά του είδη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας.

«Να είναι ένα μάθημα για όλους μας, ότι κάθε εμπειρία και κακή εμπειρία, είναι και μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε που φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε… Άλλο πράγμα η συγχώρεση και άλλο πράγμα η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Δραματικές μαρτυρίες των θυμάτων

Πρωτοφανείς είναι οι σκηνές φρίκης που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. Αίματα και καμένα άμφια παντού στη Μονή Πετράκη, από το καυστικό υγρό που έριξε ο 37χρονος ιερέας στους Μητροπολίτες, στους δικηγόρους και στον αστυνομικό που έσπευσε και αφόπλισε τον δράστη. Το υγρό, μάλιστα, το προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο έναντι μόλις 40 ευρώ. Για τις δραματικές στιγμές που έζησαν τα θύματα μίλησαν στην ΕΡΤ.

«Έχω κάποια εγκαύματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στο αριστερό χέρι (…) Εγώ ήμουν ακριβώς δίπλα του γι’ αυτό έφαγα το περισσότερο υγρό επάνω μου. Το έχυσε πίσω μου και με πήρε στο κεφάλι. Ευτυχώς φορούσα δύο ράσα τα οποία έγιναν αμέσως κουρέλια» είπε ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός, Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΕΡΤ