Skip to main content

Μόνιμη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Σποράδες και όλο το Αιγαίο

Το υπουργείο Ναυτιλίας συμμετέχει στο μεγάλο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες σε πρώτη φάση και σε σταθερή και μόνιμη βάση τόσο με το βορειοανατολικό, όσο και με το νότιο Αιγαίο προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω πολυετών μάλιστα συμβάσεων και με καινούργια πλοία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζκώστα.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το πλοίο που συνδέσει σήμερα τη Θεσσαλονίκη με το βορειοανατολικό Αιγαίο θα σταματήσει τα δρομολόγια στις 15 Ιουνίου και θα τα ξαναρχίσει στις 29 Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το υπουργείο προωθεί πολυετείς συμβάσεις για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με όλο το Αιγαίο, με καινούργια πλοία, προκειμένου αυτή να είναι βιώσιμη και σταθερή, όπως τόνισε.

Αναφορικά με τις πληρότητες των πλοίων σήμερα επιτρέπονται (λόγω κορωνοϊού) σε ποσοστό 55% με καμπίνα και 50% χωρίς καμπίνα, όμως ο υπουργός είπε ότι αναμορφώνονται τα σχετικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιαστικού προγράμματος θα γίνονται προσαρμογές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έντυπο επιβίβασης στα πλοία αντικαθίσταται και η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης

Όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «στη συζήτησή μας με τον υπουργό κυριάρχησε το μεγάλο έργο, που θα αλλάξει και θα δώσει νέα ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, η ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη – αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χλμ. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο και το υπουργείο θα έχει το δικό του λόγο και ρόλο, καθώς η προσπάθειά μας είναι να αναπτύξουμε όλο το παραλιακό μέτωπο και να το παραδώσουμε για χρήση στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και τις λιμενικές υποδομές. Η συνεργασία μας ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Λιμενικό είναι εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αναφερθήκαμε και στις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο σε μια σειρά από θέματα αρμοδιότητάς του».

Τρεις φορές την εβδομάδα Θεσσαλονίκη – Σποράδες

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον υπουργό «καθώς επιτέλους προχωράει ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στη σύνδεση της Θεσσαλονίκης και του λιμανιού με τις Σποράδες, κάτι που θα γίνει πράξη για τρεις φορές την εβδομάδα. Το επόμενο διάστημα θα συνεργαστούμε στενά για να αναβαθμίσουμε και τις λιμενικές υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερα τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου».

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «ενημέρωσα τον περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, σε επίπεδο αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών της χώρας, για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά και για την πολύ μεγάλη συμβολή του Λιμενικού Σώματος στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, όπως και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μεγάλης ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα προσωπικά του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δρομολόγηση της νέας επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. Μια γραμμή που θα βοηθήσει σημαντικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τις δυο περιοχές, δίνοντας άμεση πρόσβαση στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας στις Σποράδες, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με γρήγορο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο».

Αναφορικά με τη νέα τουριστική περίοδο, ο υπουργός είπε ότι «όλοι ευελπιστούμε να έχουμε φέτος μια διαφορετική καλύτερη τουριστική χρονιά. Για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Αιγαίο, και βόρειο και νότιο, ως υπουργείο δρομολογούμε πολυετείς συμβάσεις, ώστε να συνδεθεί μόνιμα και σταθερά η Θεσσαλονίκη με όλο το Αιγαίο, με ταυτόχρονη δρομολόγηση νέων πλοίων, συμβατών με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Αναβαθμίζεται έτσι και αναπτύσσεται ένα ευρύ πλέγμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αφού πιστεύουμε ότι ο κομβικός ρόλος της πόλης πρέπει να αναβαθμιστεί και σε επίπεδο ακτοπλοϊκό. Το επενδυτικό πρόγραμμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε και ανάδοχο για τον έκτο προβλήτα. Το λιμάνι έτσι αναβαθμίζεται σε εμπορευματικό κόμβο όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιτέλους η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει τις αναπτυξιακές υποδομές και προοπτικές που της αξίζουν».