Skip to main content

Μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών ζητά ο δήμος Νεάπολης Συκεών

Κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 Μαΐου.

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και τη δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας για την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους όλων των καθαριστριών, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη θα θέτει, ιδίως την περίοδο αυτή, ως πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης του δήμου τη διασφάλιση της υγείας του συνόλου των σχολικών κοινοτήτων, αλλά και το πάγιο αίτημα των καθαριστριών.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη ζωή όλων μας, μια ομάδα εργαζομένων, οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες με επαίσχυντες συμβάσεις έργου και χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα.

-Δεν δικαιούνται κανονικές άδειες,

-Δεν μπορούν να αρρωστήσουν, και αν αυτό συμβεί είναι υποχρεωμένες να φέρουν συγγενικό τους πρόσωπο, προκειμένου να καθαρισθούν τα σχολεία,

-Με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς να έχουν δικαίωμα στην απεργία.

»Είναι όμως υποχρεωμένες όχι μόνο να καθαρίζουν το σχολείο στο οποίο τοποθετήθηκαν με τη σύμβαση έργου αλλά και να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία προκειμένου να προσφέρουν το πραγματικά δύσκολο έργο της καθαριότητας και της απολύμανσης χωρίς καν να υπολογίζουν ούτε την ίδια τους τη ζωή.

»Οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων εξυπηρετούνται από ελάχιστες καθαρίστριες- καθαριστές, με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται μετά το πέρας του ωραρίου των σχολείων.

»Όμως οι ανάγκες καθαρισμού των σχολείων (αφοδευτήρια μαθητών-μαθητριών- καθηγητών, κοινόχρηστοι χώροι, έκτακτα περιστατικά,  κ.τ.λ.) υπάρχουν κυρίως όταν το σχολείο βρίσκεται σε λειτουργία. Τα αφοδευτήρια των μαθητών- μαθητριών πρέπει καθαρίζονται αμέσως μετά το κάθε διάλειμμα.

»Εν έτει 2020, το κάθε σχολείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του μόνιμη καθαρίστρια η οποία θα υπηρετεί από το πρωί μέχρι το πέρας του ωραρίου του σχολείου.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημά του τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν γένει τη σχολική κοινότητα του δήμου μας, αλλά και το πάγιο αίτημα των καθαριστριών, ζητά:

  1. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με πλήρη και σταθερή εργασία, καθώς και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
  2. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης,
  3. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις σχολικές καθαρίστριες,
  4. Δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας για την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους όλων των καθαριστριών».