Skip to main content

Μόνο για νομοθετικό έργο και με 18 βουλευτές η λειτουργία της Βουλής

Για την τρέχουσα εβδομάδα, το προεδρείο θα εισηγηθεί το νομοθετικό έργο να γίνει με τη συμμετοχή μόνο των 6 εισηγητών των κομμάτων.

Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, στην Ολομέλεια, με αντικείμενο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στην απόφαση αυτή οδηγείται το προεδρείο, μετά την είδηση ότι ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την τρέχουσα εβδομάδα, το προεδρείο θα εισηγηθεί το νομοθετικό έργο να γίνει με τη συμμετοχή μόνο των 6 εισηγητών των κομμάτων, των 6 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και ενός κύκλου 6 ομιλητών, δηλαδή με την παρουσία 18 βουλευτών στην Ολομέλεια και παρουσία ενός υπουργού. Μεταξύ των επιτροπών που θα αναβληθούν είναι και η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που εξυπηρετεί τις συναλλαγές στη Βουλή θα λειτουργήσει με άλλο προσωπικό για προληπτικούς λόγους, καθώς ο κ. Κέλλας το είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί νέο κρούσμα, προληπτικά έγινε σύσταση στο προσωπικό που βρισκόταν στο κατάστημα, κατά την επίσκεψη του βουλευτή, να παραμείνει σπίτι του για προληπτικούς λόγους.

Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης, έχει λάβει σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός διάδοσης του ιού και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του νευραλγικού αυτού οργανισμού, και κυρίως η απρόσκοπτη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Ωστόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν θα γίνει διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη) αναμένεται να εξετασθεί το σενάριο και άλλων μέτρων.

Το προέχον είναι για το προεδρείο και τον γγ της Βουλής, Γ. Μυλωνάκη, να προστατευθεί το προσωπικό αλλά και να μη διακοπεί η λειτουργία της Βουλής, ιδίως για νομοθετικό έργο, επειδή λόγω της επιδημικής κρίσης, μπορεί να απαιτηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.