Skip to main content

Μόσχα: Συμβόλαιο για την αποστολή της δεύτερης συστοιχίας S-400 - Διαψεύδει η Άγκυρα

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017 - Το TASS μεταδίδει ότι υπεγράφη νέα σύμβαση.

Σύμβαση για την παράδοση ενός δεύτερου συντάγματος του πυραυλικού συστήματος S-400, υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 της Μόσχας.

«Μια αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400 Triumf) στην Τουρκία», δήλωσε.

Ο Σουγκάγιεφ δήλωσε με βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια, οποιαδήποτε χώρα είναι απίθανο να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. «Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», πρόσθεσε.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ωστόσο, αμφισβητεί την υπογραφή της σύμβασης και είπε σήμερα ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμαχίας στο σύνολό της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους για να απαλλαγεί η Τουρκία από τις ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες. Καθώς η Τουρκία δεν έχει ενδώσει σε αυτή την πίεση, η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Πηγή φωτογραφίας: AP Photos