Skip to main content

Μόσχα: Ολοκληρώθηκε η μερική επιστράτευση - Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στράτευση... πολιτών στην εφεδρεία έχουν σταματήσει», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για την αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης στην Ουκρανία, έληξε.

«Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στράτευση... πολιτών στην εφεδρεία έχουν σταματήσει», ανακοίνωσε το υπουργείο. «Η προετοιμασία και η παράδοση κλητεύσεων διακόπτεται» προσθέτει.

«Σταθμοί συναγερμού και κεντρικά γραφεία, σημεία συλλογής πολιτών στρατιωτικών επιτροπών, καθώς και κτίρια και κατασκευές που διατίθενται με αποφάσεις των εκτελεστικών αρχών των συνιστωσών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που χρησιμοποιούνται για μέτρα μερικής κινητοποίησης, υπόκεινται σε απελευθέρωση για λειτουργία ή χρήση για τον προηγούμενο σκοπό τους».

«Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες, όλο το προσωπικό των στρατιωτικών επιτροπών που εμπλέκεται στη διασφάλιση μερικής επιστράτευσης διατάσσεται να επιστρέψει από τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως συνήθως».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τέλος της επιστράτευσης μαρτυρά όπως φαίνεται την προθυμία της Ρωσίας να επιστρέψει η χώρα σε μια έστω και σχετική κανονικότητα. Αναμφισβήτητα, το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου κατά το οποίο ανακοίνωσε πως προχωράει σε μερική επιστράτευση, την πρώτη μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε σοκ στους Ρώσους πολίτες που αισθάνθηκαν ίσως για πρώτη φορά τον κίνδυνο του πολέμου ενώ παράλληλα προκάλεσε διαφωνίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι 82.000 στρατιώτες έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία, με τους μισούς περίπου από αυτούς να συμμετέχουν σε μάχες. Οι υπόλοιποι εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε. Το υπουργείο θα συνεχίσει να δέχεται εθελοντές, διευκρίνισε ωστόσο.

Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Την ίδια ώρα, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου επισημαίνοντας ότι είδαν νεοσύλλεκτους να εισβάλλουν στο πεδίο της μάχης στο νότο και στα ανατολικά της χώρας. Την περασμένη Παρασκευή, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσθέτει στρατιώτες για την άμυνα της Χερσώνα, σημειώνοντας ότι περίπου 1.000 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες έφτασαν πρόσφατα.