Skip to main content

Μόσιαλος: Να παρέμβει η Ελλάδα για την καθυστέρηση έγκρισης εμβολίων στην Ευρώπη

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE διερωτάται γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου καθυστερεί να εξετάσει την έγκριση των εμβολίων.

Απαντήσεις για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) να εξετάσει το ζήτημα της έγκρισης των εμβολίων για τον κορωνοϊό ζητεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook θέτει δύο κρίσιμα ερωτήματα: γιατί ο ΕΜΑ θα αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου και γιατί δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης για τα εμβόλια λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη του οργανισμού φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) που θα αποφασίσει για το θέμα στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μόσιαλος καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζει ο καθηγητής.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. O οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:

1. Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι  Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

2. Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.

Νομίζω η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν έχει συγκεκριμένο λόγο ο ΕΜΑ για την καθυστέρηση τότε να τον ανακοινώσει.

Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».