Skip to main content

Μόσιαλος: Ο χάρτης των εννέα εμβολίων που ετοιμάζονται για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής δημοσίευσε χάρτη όπου παρατίθενται τα 9 εμβόλια που συγκεντρώνουν πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.

Τον χάρτη της Wall Street Journal, στον οποίο παρατίθενται τα 9 εμβόλια που συγκεντρώνουν πιθανότητες να περάσυν με επιτυχία τις δοκιμές και να τεθούν σε παραγωγή, παρουσίασε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

H ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου με τον «χάρτη» των προχωρημένων εμβολίων

1) Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Το εμβόλιο της σύμπραξης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca βρίσκεται από τον Μάιο στην τρίτη φάση των δοκιμών. Πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο για το οποίο υπάρχει πιθανότητα τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών να εκδοθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Σήμερα ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους ηλικιωμένους. Η AstraZeneca δηλώνει ότι μπορεί να παρασκευάσει έως και 2 δισ. δόσεις του εμβολίου και ότι το 50% -δηλαδή το 1 δισ.- μπορεί να διανεμηθεί εντός του 2020.

2) Το εμβόλιο της CanSino

Η κινεζική CanSino, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, δημιούργησε ένα εμβόλιο βασισμένο στον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος. Εχει ήδη λάβει μονοετή άδεια χρήσης του εμβολίου της στον κινεζικό στρατό. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για τελική ολοκλήρωση των μελετών. Η δυνατότητα παραγωγής εκτιμάται στις 100 με 200 εκατ. δόσεις (ξεκινώντας από το 2021).

3) Η «βιαστική» υποψηφιότητα των Ρώσων

Το εμβόλιο του Gamaleya Research Institute (Ρωσία) είναι -κατά τη ρωσική κυβέρνηση- σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η επιστημονική ομάδα στοχεύει σε έναρξη της διανομής από τον Οκτώβριο, παρότι οι μελέτες της Φάσης ΙΙΙ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν την παρασκευή 500 εκατ. δόσεων του εμβολίου τον χρόνο.

4) Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021. Η μελέτη θα συνεχιστεί, ωστόσο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται σε 60.000 ανθρώπους. Κάποιες πρώτες, ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021. Σε αυτές τις δόσεις συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ και 30 εκατ. δόσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο.

5) Η σύμπραξη των γιγάντων (Pfizer/BioNTech)

Η σύμπραξη Pfizer/BioNTech στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο. Η μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Στη δοκιμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι σε περίπτωση έγκρισης υπάρχει δυνατότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

6) Το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο των Moderna/NIAID στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση το Νοέμβριο. Οι δοκιμές στις οποίες συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η μελέτη -ακόμη και σε περίπτωση αδειοδότησης- αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Κάποια πρώτα θετικά στοιχεία έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εμβόλιο με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Moderna δεν έχει λάβει ποτέ μέχρι σήμερα έγκριση για την καταπολέμηση κάποιου νοσήματος. Εκτίμηση δυνατοτήτων παρασκευής: 500 εκατ. με 1 δισ. δόσεων εμβολίου ξεκινώντας από το 2021.

7) Η Sinovac

H κινεζική Sinovac πραγματοποιεί τις μεγάλες δοκιμές της στη Βραζιλία και στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του 2020. Δεν είναι γνωστό μέχρι πότε θα «τρέξει» η σχετική μελέτη. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι είναι ασφαλές. Εχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Ινδία για τη διανομή 250 εκατ. εμβολίων. Η ομάδα της Sinovac υπολογίζει ότι θα μπορεί να παρασκευάζει στο Πεκίνο 300 εκατ. δόσεις τον χρόνο.

8) Η διπλή υποψηφιότητα της Sinopharm

H ομάδα της κινεζικής Sinopharm που συνίσταται από επιστήμονες του Πεκίνου και της Γουχάν -και ουσιαστικά αφορά σε δυο εμβόλια- προσβλέπει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους. Δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Σε περίπτωση έγκρισης η συγκεκριμένη ομάδα έχει προβλέψει δυνατότητα παρασκευής 220 εκατ. δόσεων ετησίως.

9) Οι δυο δόσεις της Novavax

Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Novavax θα ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2020. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δίδεται σε δυο δόσεις με χρονική απόσταση 21 ημερών. Εκτίμηση δυνατοτήτων παραγωγής: 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ με διανομή στα τέλη του 2020 και 2 δισ. δόσεις ετησίως για παγκόσμια διανομή το 2021.

Στην υποσημείωση του «χάρτη» των προχωρημένων εμβολίων που δημοσιοποίησε ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζεται ότι «οι μελέτες για τη μακροχρόνια προστασία από τα εμβόλια, όπως έχουν καταγραφεί στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν και μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για συλλογή περισσότερων δεδομένων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα δοθεί άδεια κυκλοφορίας».

Πληροφορίες: iefimerida.gr