Skip to main content

Μόσιαλος: Πώς μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο - Δέκα μέρες μετά τα σχολεία

Ο καθηγητής του LSE ξέφρασε την άποψη ότι τα αυστηρά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα - τουλάχιστον στην Αττική.

Στο παράδοξο της αύξησης των κρουσμάτων, παρά την ενίσχυση των περιορισμών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη ότι τα αυστηρά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα - τουλάχιστον στην Αττική.

Όπως σημείωσε, θα μπορούσε να υπάρξει άρση των μέτρων σε περιοχές, που το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα τους, με δεδομένο, ωστόσο, ότι δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι την Καθαρά Δευτέρα, στις 16 Μαρτίου, θα έχει αρθεί το υφιστάμενο σκληρό lockdown.

Πρώτα το λιανεμπόριο - Δέκα μέρες μετά τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κύριος Μόσιαλος τόνισε πως αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με αυστηρούς ελέγχους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους - όπως συμβαίνει στα πολυκαταστήματα - να ελέγχεται ο αριθμός των πελατών που εισέρχονται, ενώ πρότεινε οι υπάλληλοι καταστημάτων να φορούν ενισχυμένες μάσκες, όχι όμως διπλές.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

«Ίσως ύστερα από δέκα ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμμαχοι ο καιρός και το εμβόλιο

Ο καθηγητής του LSE εστίασε, ακόμη, στη βελτίωση του καιρού, που θα αποδειχθεί σύμμαχος στην αναχαίτιση της διασποράς, λόγω του ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των εξωτερικών χώρων και ο καλύτερος εξαερισμός στις δουλειές.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα εμβόλια, επισημαίνοντας πως ο ίδιος επέλεξε να εμβολιασθεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνει να το κάνουν.

Τόνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, καθώς προφυλάσσει απόλυτα όσους είναι άνω των 55 ετών.