Skip to main content

Μουδιασμένοι οι Θεσσαλονικείς για διακοπές-Τι ρωτούν για τα τουριστικά πακέτα

Φοβισμένοι οι πελάτες, λένε οι τουριστικοί πράκτορες - Μειωμένες κατά 10% οι τιμές των τουριστικών πακέτων έναντι του 2019.

Μπορεί το ελληνικό καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, ωστόσο οι εν δυνάμει εγχώριοι τουρίστες μοιάζουν μουδιασμένοι και αναλώνονται περισσότερο σε διερευνητικές ερωτήσεις για πακέτα διακοπών συνδυασμένες με απορίες για το τι ισχύει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις μεταφορές (αεροπλάνα, πλοία κλπ) και στα ξενοδοχεία.

Μάλιστα οι τιμές των τουριστικων πακέτων, που είναι σε επεξεργασία και αφορούν κυρίως ελληνικά νησιά, αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 10% έναντι του 2019. Πάντως, όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερες μειώσεις στα πακέτα των τουριστικων πρακτορείων, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακολουθούν συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική, ενώ και τα ξενοδοχεία δεν έχουν την πολυτέλεια, λόγω της οικονομικής στενότητας που έχει δημιουργήσει η διαμορφωθείσα συγκυρία, να μειώσουν στις τιμές τους.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης Βύρων Θεολόγης, το όποιο ενδιαφέρον αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά περισσότερο σε επίπεδο διερευνητικό. Αυτό που ρωτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι αν υπάρχουν έτοιμα τουριστικά προγράμματα, τι προβλέπεται για τα ανεμβολίαστα παιδιά, όταν πρόκειται για οικογένειες, αλλά και γενικότερα τι ισχύει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Ο κόσμος είναι φοβισμένος, σκεπτικός. Το ενδιαφέρον ξεκίνησε από το Σάββατο που μας πέρασε και καταγράφεται κατά κύριο από οικογένειες. Το θετικό, δε, είναι πως τηλεφωνούν κυρίως γυναίκες, οι οποίες είναι περισσότερο αποφασιστικές» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης υπογραμμίζοντας πως διστακτικά προετοιμάζονται τα τουριστικά πακέτα για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αποκλειστικά, όμως, για ελληνικούς προορισμούς και συγκεκριμένα για Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Σαντορίνη, Μύκονο.

Θέλουν να ταξιδέψουν και δεν μπορούν....

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις Ελλήνων που θέλουν να ταξιδέψουν σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία για να δουν τα παιδιά τους που κατοικούν εκεί, ωστόσο, δεδομένου πως η χώρα μας βρίσκεται στο επίπεδο 4 (κόκκινη στον επιδημιολογικό χάρτη), υπάρχει αδυναμία μετακίνησης προς τις χώρες αυτές.

«Έχω τουλάχιστον 120 άτομα που βρίσκονται στην αναμονή ενώ θέλουν να ταξιδέψουν προς τις προαναφερθείσες χώρες και δεν μπορούν να το κάνουν. Το ζήτημα είναι να πρασινίσει η χώρα για να μπορούμε και εμείς να ταξιδέψουμε προς άλλες χώρες και οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς για να έρθουν στη χώρα μας» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης υπογραμμίζοντας πως, αν και είναι δύσκολες οι εκτιμήσεις, εφόσον όλα πάνε καλά και επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν το 2021, αναμένεται να κλείσει με αυξημένη κίνηση κατά 15 έως 20% έναντι του 2020.  

Στόχος είναι η φετινή τουριστική σεζόν να κλείσει στο 50% του 2019, ενώ για το πότε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και θα επιστρέψει στα επίπεδα προ διετίας, αν όλα εξελιχθούν ομαλά αναφορικά με τον κορωνοϊό, αυτό εκτιμάται πως θα συμβεί στα τέλη του 2022.

Όσον αφορά στις αναστολές εργαζομένων στα τουριστικά πρακτορεία αυτές θα συνεχιστούν σε αρκετές περιπτώσεις δεδομένου πως δεν υπάρχει επαρκές αντικείμενο εργασίας για να απασχοληθούν όλοι.